EğitimMasalın Bölümleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Masalın Bölümleri Ve Özellikleri Nelerdir?

28.04.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Sözlü Türk edebiyatı geleneğinden günümüze kadar ulaşmış olan masal, gerçeküstü ögelerle bezenmiş bir yazın türüdür. Masallar -mış'lı geçmiş zaman kipi ile anlatılır. Kötü karakterler ile iyilerin karşı karşıya geldiği masalların sonunda mutlaka çıkarılması gereken bir ders ve bir nasihat vardır. Masalın bölümleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Masalın Bölümleri Ve Özellikleri Nelerdir

Hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok okunan masallardan bazıları şunlardır: 1- Kırmızı Başlıklı Kız 2- Kül Kedisi 3- Ali Baba ve 40 Haramiler 4- Uyuyan Güzel 5- Kurbağa Prens 

Haberin Devamı

Masalın Bölümleri Nelerdir? 

Her masal toplam beş bölümden oluşur. Bu bölümler diğer nesir türlerinden farklı olarak ''giriş- gelişme- sonuç'' olarak adlandırılmaz. 

İlk bölümün adı döşemedir. ''Bir varmış bir yokmuş'' ile başlayan tekerlemelerin tamamı masalların döşeme kısmını oluşturur. Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır. 

Masalların beşinci ve son bölümü ise ''dilek'' olarak isimlendirilir. Bu bölüm de genellikle ''gökten üç elma düşmüş'' diye başlar. 

Masalın Özellikleri Nelerdir? 

 1- Her masalda intak ve teşhis sanatları kullanılır.

 Ormanda kırmızı başlıklı kızın karşısına çıkan kurdun konuşması ''intak'', kırmızı başlıklı kız ve büyük annesine tuzak kurması da ''teşhis'' sanatına örnek olarak gösterilebilir. 

Haberin Devamı

 2- Her masal mutlu son ile biter. 

 3- Masalların geçtiği yerler ve zamanlar bilinmez. 

 4- Masal kahramanları fantastiktir. Her biri geleceği görmek, uçmak ve başka birinin kılığına girmek gibi insanüstü meziyetlerle donatılmıştır. 

 5- Masalın ana kahramanlarını kral, kraliçe ve prens oluşturur. 

 6- Cadı ve ejderha dışında kurt ve tilki gibi hayvanlar, masallardaki kötü karakterler arasında yer alır. 

 7- Masallar anonim eserlerdir. İlk kez ne zaman, kim tarafından söylendikleri bilinmez.