EğitimMarjinal Hasılat Nedir, Nasıl Hesaplanır? Marjinal Hesap Örnekleri...

Marjinal Hasılat Nedir, Nasıl Hesaplanır? Marjinal Hesap Örnekleri...

10.04.2022 - 22:44 | Son Güncellenme:

Bir işletme, satılan ekstra çıktı birimlerine dayalı kazanç düzeyini belirlemek için marjinal hasılatı inceleyebilir. Bu nedenle, kârını maksimize etmek isteyen bir şirket, üretimini marjinal hasılatın marjinal maliyete eşit olduğu seviyeye yükseltmelidir. Peki, Marjinal hasılat nedir detayları ile derledik.

Marjinal Hasılat Nedir, Nasıl Hesaplanır Marjinal Hesap Örnekleri...

Marjinal hasılat, ek bir birimin satışından elde edilen hasılattır. Bir şirketin satılan her ek birim için üretebileceği hasılattır; hesaba katılması gereken marjinal bir maliyet vardır.

Haberin Devamı

 Marjinal Hasılat Nedir?

 Marjinal hasılat (MR), işletmede karı optimize etmek için kullanılan ekonomik bir kavramdır. Marjinal hasılat, marjinal maliyete (MC) göre satılan her ek birim için üretilen hasılattır. Bu, işletmelerin karı maksimize etmek için üretim çıktılarını maliyetleriyle dengelemeleri için yararlıdır.

 Hem büyük hem de küçük işletmeler, satılan ekstra çıktı birimlerine dayalı kazanç düzeylerini belirlemek için marjinal hasılatı inceleyebilir. Bu nedenle, karı maksimize etmek isteyen şirketler, marjinal hasılat marjinal maliyete (MR=MC) eşit olana kadar üretimlerini artırmalıdır. Öte yandan, işletmeler marjinal hasılat marjinal maliyetten daha az olduğunda üretimi durdurmaya karar verebilir

Haberin Devamı

 Marjinal Hasılat Nasıl Hesaplanır? 

 Marjinal hasılat, satılan ek bir ürünün satış fiyatına eşittir. Marjinal hasılatı hesaplamak için bir şirket, toplam gelirindeki değişikliği toplam çıktı miktarındaki değişikliğe böler. Marjinal hasılat, satılan tek bir ek ürünün satış fiyatına eşittir.

Marjinal Hasılat = Gelirdeki Değişim / Miktardaki Değişim

 Hasılat değişikliğini hesaplamak için şirket, satış sonrası elde edilen toplam gelirden son birimin satışından önce elde edilen gelir rakamını çıkarır.

 Marjinal Hesap Örnekleri

 Bir şirketin X ürününün üretimini 100 birim artırdığını ve 200 TL gelir elde ettiğini varsayalım. Marjinal hasılat;

 200 TL (gelirdeki değişiklik)/ 100 birim (miktardaki değişiklik) = 2 TL (marjinal hasılat)