07.04.2021 - 01:22 | Son Güncellenme:
Maltodekstrin, katkı maddesi olarak bilinen bir yapay karbonhidrat olarak bilinir. Besin değeri olmaması nedeniyle herhangi bir etkisi bulunmuyor.
Maltodesktrin Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Gıdaların içerisine pek çok katkı maddesi ekleniyor. Bu katkı maddelerinin gıda üzerinde bazı etkileri bulunuyor. Renklendirici veya tat gibi birçok nedenden dolayı tercih edilebiliyor. Gıdaların içerisinde kullanılan katkı maddelerinden birisi de maltodekstrindir. Bu katkı maddesinin neden kullanıldığı merak ediliyor. Yapay karbonhidrat olarak bilinen maltodekstrin, çok fazla üründe kullanılıyor. Herkes hangi ürünlerin içerisinde olduğunu merak ediyor. Maltodesktrin içeren bazı ürünler şu şekildedir;
Şeker
Sabun
Kozmetik ürünleri
Deterjanlar
Düşük yağlı yoğurt
Salata sosu
Sporcu içecekleri
Hazır yapılan pudingler
Bu katkı maddesinin bir başka kullanım amacı da, daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktır. Pek çok ürünün daha uzun süre raflarda kalabilmesi için bazı katkı maddeleri kullanılıyor. Maltodesktrin de bu kullanılan katkı maddelerinden biridir. Ürünlerin içerisine eklenerek ürünlerin daha uzun süre sağlıklı kalabilmesini sağlıyor.
Maltodekstrin Zararlı Mıdır?
Katkı maddelerinin bir zararı olup olmadığı tüketiciler tarafından merak ediliyor. Özellikle maltodesktrin katkı maddesinin insan sağlığına bir zararının olup olmadığı araştırılıyor. Maltodesktrin, yapılan araştırmalarda insan sağlığını tehdit etmiyor. Fakat bazı kişilerde tüketim yapıldığında yan etkiler görülebiliyor. Bu yan etkiler kişiden kişiye göre değişen yan etkilerdir. Besin değeri olmayan bu katkı maddesinin gösterdiği yan etkiler şu şekildedir;
İshal
Kusma
Kurdeşen
Mide bulantısı