08.06.2021 - 04:56 | Son Güncellenme:
Makine elemanları temelde yapı ve işlevsel olarak aynı özellikleri gösteren, ama farklı boyutlarda ve farklı makinelerde kullanılmakta olan elemanlardır. Yani bir makine elemanı küçük bir alette de bulunurken koca bir makinede de bulunur.
Makine Elemanları Nedir?
Makine elemanlarının bu ismi alabilmesi için bir takım şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlardan birincisi belli bir fonksiyonu gerçekleştirmesi, ikincisi başka bir unsura bağlı olmadan kendince şekillendirme ve hesaplama gibi prensibi uygulayabilmesi.
Makine elemanlarının esas amacı hareket üzerinedir. Bu yüzden kendilerine hareket elemanı da denir. Aynı zamanda destekleme elemanları, irtibat elemanları, bağlama elemanları ve biriktirme elemanları bulunmaktadır. Makine elemanları şu şekilde belirtilir:
- Bağlama Elemanı; kaynak, lehim, perçin, yapıştırma, pres, pim, mil, cıvata
- Destekleme Elemanı; yataklar, miller ve akslar.
- İrtibat Elemanları; kaplinler, frenler, kavramalar
- Hareket Elemanı; dişli çark, kayış, kasnak, zincir
- Biriktirme Elemanı; yaylar.
Makine Elemanlarının Görevi
Makine elemanının her birinin ayrı bir görevi ve ayrı bir fonksiyonu ulunmaktadır. Bazı elemanlar birbirleri ile bağlantılı olurken, bazıları ise fonksiyonel çalışmaktadır. Ancak hepsi bir bütün olarak incelendiğinde ortak bir amaç için ortaya konduğu görülmektedir. Makine elemanlarının aynı görevi üstlenen bazı parçaları her makinede aynı büyüklükte olmayabilir. Bu tamamen bağlı bulunduğu makinenin özelliğine bağlıdır. Ancak her ne kadar boyutları farklı olsa da aynı görevi icra ederler.