EğitimMaar Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'de Maar Örnekleri Nelerdir?

Maar Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'de Maar Örnekleri Nelerdir?

25.03.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

Maar, volkanik patlamalar sonucunda meydana gelmiş olan coğrafik şekillerden biridir. Ancak çoğu kişi tarafından bilinmez. Bu sebeple maar kelimesi internet üzerinden araştırılmaktadır. Maar nedir, nasıl oluşur? Türkiye'de maar örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Maar Nedir, Nasıl Oluşur Türkiyede Maar Örnekleri Nelerdir

Maar püskür me ile veya volkanik patlamalar sonucunda meydana gelmektedir. Geniş ve de hafif kabarıklar barındıran bir coğrafi oluşumdur. Ülkemizde de maar örnekleri bulunmaktadır. Maarlar göl şeklinde bulunmaktadır.

Maar Nedir, Nasıl Oluşur?

Volkanik püskürmeler ya da patlamaların neticesinde magma ya da lav tarafından oluşturulan kabarmış kraterler maar olarak isimlendirilmektedir. Maarlar içi su ile dolu olması sebebi ile krater gölü olarak da isimlendirilmektedir.

Maar ismi bir Alman lehçesi olan Daun'dan dilimize geçmiştir. Latince ismi ise mare olarak bilinmektedir. Maar gölleri 60 ile 2000 metre arasında çağlara sahiptir. 10 ile 200 metre arasında derinliğe ulaşabilmektedir. Doğal göller gibi maar içi de su ile doludur. Maarların büyük bir kısmı volkanik kayaların alçak bölgelerinde meydana gelmiştir.

Maarlar Nerelerde Bulunur?

Maarlar, Amerika'nın batı bölgeleri ile Almanya'nın Eifel bölgesinde bulunmaktadır. Bunun yanında jeolojik bakımdan genç olan volkanik bölgelerde de görülmektedir. Çok bilindik olan Hunt Çukuru ile Kilbourne Çukuru maarları Teksas bölgesindeki El Paso köyüne yakın bir yerde yer almaktadır. Nyos Gölü ise Afrika'da Kamerun bölgesinde bulunur. Bu göl doymuş karbondioksiti ile oldukça ünlenmiştir. Zuni Tuz Gölü ise Yeni Meksika'da yer almaktadır. Bu tuz gölü 1980 metre çap ile 120 metre derinliğe sahiptir.

Türkiye'de Maar Örnekleri Nelerdir?

Ülkemizde de maar göl örnekleri vardır. Konya'da bulunan Acı göl ve Niğde 'de bulunan Acı Göl maar gölüne örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanında Isparta'daki Gölcük Gölü de bir maar oluşumudur. Meke Gölü ile Tuzla Gölü de maar oluşumlu göllere örnek verilebilir.