06.06.2021 - 03:52 | Son Güncellenme:
Söz konusu aydınlatma sistemleri olduğunda çoğu zaman karşımıza lümen kavramı çıkmaktadır. İlk sırada oto ampulleri olmak üzere pek çok alanda kullanım imkanı sunan unsurlar arasında yer alır.
Lümen Nedir?
Ampulün ışık çıkışı veya ışık değeri lümen cinsinden ifade edilir. Örneğin, aracın yüksek ışık akısına sahip farlarla aydınlatılması, geceleri daha iyi görüş sağlar. Yani ünitenin yüzeyini daha fazla aydınlatma yeteneği lümen değerine bağlı olarak değişmektedir. Aracın lümen değeri arttıkça, farlardan daha da fazla ışık çıkar. Bilimsel olarak ele aldığımızda şu şekilde ifade edebiliriz; Bu, herhangi bir ışık kaynağının 1 metrelik bir mesafede 1 m²'lik bir alana dik olarak yansıttığı ışık miktarıdır. Böylece belirli bir alandaki ışık miktarı çok daha yüksek bir noktaya ulaşır.
Lümen Ne İşe Yarar?
Belirli bir mesafe üzerinden aydınlatma gücü sağlayarak, yerden yükseklik önemli bir rol oynar. Yani belirli bir yüzeye çarpan ışığın parlaklığı ve yoğunluğu lümen cinsinden ifade edilir. Alan, özellikle aydınlatmanın gücü ve 1 metre alana verdiği ışık miktarı sayesinde çok daha net görünür.
Profesyonel cihazlarla ölçüldüğünde bu mesafedeki ışık miktarı alan olarak hesaplanır. Bu nedenle 1 metrelik alandaki ışık miktarı, yüzeyin aydınlatılması için büyük imkanlar sağlamaktadır
Lümen Hesaplama Nasıl Yapılır?
Lümen ve lüks (lüks) kullanarak oda aydınlatmasını önceden hesaplayabilirsiniz. Tabii ki, bu basit bir ilk yaklaşımdır ve yansımalar, kaynak tarafından yayılan ışığın dağılımı ve ışık kaynağındaki zaman içindeki değişim gibi değişkenleri hesaba katmaz.
Aydınlatma için lümen hesaplamak aslında oldukça basittir. Lümen değerinin ışık akısı olduğunu, Lux değerinin metrekare başına lümen olduğunu unutmayın. Bu nedenle, 10m ^ 2 bir odada 1000lm'lik bir ışığı açarsanız, 1000/10 = 100 lux değerini elde edersiniz. Yani bir metrekareye 100 lm ışığın düşeceği ortaya çıkıyor. Bu değer genellikle odayı aydınlatmak için yeterlidir.
150 lüks ile 25 m^2 bir alanı aydınlatmak istediğimizi düşünelim. Şimdi yapılması gereken işlem yukarıda yapılan işlemin tam tersi şeklindedir. Kullanılması gereken ışık kaynağının lümen değerini bulmak için m^2 x lüks işlemi ile değerini hesaplanır. Yani 150 x 25 = 3750 lm olarak bulunmaktadır.