EğitimLimbik Sistem Nedir, Görevleri Ve Bölümleri Nelerdir?

Limbik Sistem Nedir, Görevleri Ve Bölümleri Nelerdir?

25.05.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:

Limbik sistem, insan beyninde bulunan önemli yapı taşlarından biridir. Bilişsel ve fiziksel davranışlarda önemli rol oynar. Hayatın temel davranışlarına önemli etkisi vardır. Sistemin hasar gördüğünde otizm, şizofreni, anksiyete gibi hastalıklar gösterebiliyor. Limbik sistemin nasıl çalıştığını, görevlerini iyi öğrenip, buna göre davranışlarda bulunabilirsiniz. Limbik sistemin ne olduğunu, bölümlerini, görevlerini sizler için derledik.

Limbik Sistem Nedir, Görevleri Ve Bölümleri Nelerdir

Limbik kelimesi, Latince "Limbus (sınır)" kelimesinden geliyor. Beyin hemisferleri ile beyin sapı arasında, beynin sınırında yer aldığından bu terimle adlandırılmaktadır. Duygu ve davranışların düzenlenmesi, uzun süreli hafıza, motivasyon, koku duyusunun işlenmesinden sorumludur.

Limbik Sistem Nedir?

Limbik sistem, talamusun her iki yanında serebrumun sağ altında bulunan beyin bölgelerinin ortak adıdır. "Paleomammalian beyin" olarak da bilinir. Dışarıdan gelen veya düşüncelerle oluşan her türlü uyarana karşı bedenin vereceği cevabı düzenler. Stres oluşturan bir durumla karşılaşıldığında bu durumun etkilerini dolaşım ve sindirim sistemi, iç salgı sistemi fonksiyonları açısından en aza indirmeye çalışır.

Limbik Sistem Bölümleri ve Görevleri Nelerdir?

Limbik sistem; hipotalamus, hipokampus, amigdala, forniks, limbik korteks yapılarından oluşuyor.

Hipotalamus; Talamusun altında, beynin tabanında bulunuyor. Küçük bir beyin yapısı olmasına rağmen gerekli olan çok sayıda çekirdek ve liflerden oluşuyor. Otonom sinir ve endokrin sistemlerinden sorumludur. Aynı zamanda türün hayatta kalmasıyla bağlantılı en önemli davranışlar olan mücadele, kaçış, beslenme ve üremeyi düzenler.

Hipokampus; Denizatı biçiminde olup, temporal lobda bulunur. Ön beynin bir yapısıdır. Hipotalamusa bağlıdır. İnsanın hayatta kalmasını, kimliğini belirlemesini sağlayan hafızayı düzenler.

Amigdala; Temporal lobun lateral ventrikülünde bulunur. Bazolateral, merkezi ve kortikal olmak üzere 3 ana çekirdekten oluşuyor. Temel duygular, hayatta kalma içgüdüsünü düzenler.

Forniks; Yay şeklinde bir akson demetidir. Hipokampüsü diğer beyin bölgelerine bağlar. Bilgi aktarılmasını sağlar.

Limbik korteks; Beynin medial temporal lobunda bulunur. Deklaratatif anıların birleştirilmesi, geri kazanılması gibi hafıza işlemlerini düzenliyor.