EğitimLignin Nedir, Canlı Mıdır? Lignin Hangi Bitkilerde Bulunur?

Lignin Nedir, Canlı Mıdır? Lignin Hangi Bitkilerde Bulunur?

31.08.2022 - 16:04 | Son Güncellenme:

Lignin, Odunlaşmaya da Lignen olarak da bilinen bitkilerde, hücre çeperi içinde yer alan lignin, selülozla birlikte bitkinin dayanıklılığını ve odunsu yapısını sağlar. Genellikle kağıt yapımında kullanılmaz ama kağıt üretiminin de yan ürünüdür. Lignin nedir, canlı mıdır sizler için derledik.

Lignin Nedir, Canlı Mıdır Lignin Hangi Bitkilerde Bulunur

Lignin, pek çok bitkide bulunan bir üründür. Bu ürün, bitkilere odunsu bir görünüm ve doku kazandırmaya yardımcı olur. Özellikle de 2. ve 3. sınıf saman kağıdı, teksir kağıdı gibi sarı kağıtlarda bol miktarda bulunur.

Lignin Nedir?

Lignin, diğer adı ile de Lignen ya da Odunlaşma, bitkilerde, hücre çeperinin içinde yer alan, selülozla birlikte bitkinin dayanıklılığını ve odunsu yapısını sağlar. Bu ürün, aslında kağıt yapımında kullanılmaz ama kağıt üretimi için kullanılan bir yan üründür. 2. ve 3. sınıf kağıtlarda yani daha çok sarı kağıtlarda bol miktarda bulunur. Lignin ise, zamanla bozularak kağıdın ömrünü kısaltır.

Lignin Canlı mıdır?

Lignin, bitki dokularının çoğu yabancı bileşenlere ve karbonhidratlara ilaveten lignin şeklinde isimlendirilen polimer ve amorf bir madde içerirler. Olgun bir ağaç dokusunda lignin miktarı ise, % 18 ila % 38 aralığında değişiklik gösterir. Lignin farklı miktarlarda ot ve çimenlerde de yer alır. Canlı bitkilerde ise, ligninin en önemli biyolojik rolü ise, hücre duvarının selüloz ve diğer karbonhidratlar ile çok iyi bir direnç ve dayanıklılığa sahip olan bir doku meydana getirmesidir.

Lignin Hangi Bitkilerde Bulunur?

Ligninle diğer iki grup doğal polimerler bulunan proteinlerin ve karbonhidratların kimyasal özellikleri birbirlerinden çok daha farklıdır. Örneğin; ağaç ligninleri çok daha aromatik bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda bilinen çözücülerde kolay kolay çözünmezler. Monomer ünitelerde ise, hidrolizleri pek mümkün değildir. Diğer doğal polimerlerin en önemli özelliği ise, düzgün yapıdan yoksun olmalarıdır. Bu özellikler ise, ligninin yapısı ile ilgili çalışmaları oldukça zorlaştırır. Odunsu bitkilerde bulunur.

 

Yazarlar