15.03.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:
Kütüphaneler eğitim sistemine yardımcı olan bilgi evleridir. Bu bakımdan önemi de büyüktür. Aynı zamanda hem öğrencilere hem de yapılan araştırmalarda insanlara aradıkları bilgiyi sonsuz derecede sunmaktadır.
Kütüphane Nedir, Tanımı Nasıl Yapılır?
Elde edilen bilginin toplanması, depo edilmesi ve dağıtılması alanında işlemleri gerçekleştiren fonksiyonel hizmet işletmelerine kütüphane denir. Genel tanımı ile kütüphanenin tanımı bu şekilde yapılabilmektedir. Çeşitli amaçlar ile kurulan kütüphaneler bulunmaktadır.
Her kütüphane toplumsal bilgi ihtiyacını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Her türlü kayıtlı bilgi kaynaklarını bünyesinde barındırır. Bu kayıtlı bilgi kaynakları ile bilgiye ihtiyaç duyan her kişiye etkin bir şekilde sunarak gereksinimi ortadan kaldırır. Böylece kütüphaneler bağlantı işlevini de sağlamış bulunmaktadır.
Kütüphaneler Neden Önemlidir, İçinde Ne Var?
Kütüphaneler, bilgi için geçiş kapısı olarak bilinir. Eğitime önemli katkıları bulunur. Aslında içinde birçok değeri bulunduran kuşaktan kuşağa aktarılabilen yaşayan bir bilgi gücüdür. Öğrenme, kültürel gelişim, karar verebilme konularında bireyleri geliştirir. Bu sayede de topluma faydalı en baş kuruluşları oluşturmaktadır. Özellikle halk kütüphaneleri ücretsiz giriş özellikleri ile eğitime ve topluma çok büyük katkı sağlamaktadır. UNESCO 1994 yılında kütüphane ve bilgi alışverişinin önemini çeşitli sözler ile halka anlatmayı başarmıştır. Kütüphane tüm bu özellikleri nedeniyle çok önemlidir.
Kütüphaneler belirli alanlara göre çeşitlere ayrılabilir. Üniversite kütüphaneleri, halk kütüphaneleri, milli kütüphaneler, özel araştırma kütüphaneleri, okul kütüphaneleri gibi eğitime destek veren her türlü bilgiyi içinde barındırır. Kütüphanelerin içinde bilgiyi barındıran kitaplar, dergiler ve bilgi içerikli her sayfa belirli kategoriler ile düzenli bir şekilde bulunur.