EğitimKüre Alanı Nasıl Bulunur? Kısaca Kürenin Alanını Hesaplama Yöntemleri

Küre Alanı Nasıl Bulunur? Kısaca Kürenin Alanını Hesaplama Yöntemleri

14.06.2021 - 13:34 | Son Güncellenme:

Geometride sık karşılaşılan konulardan biri de şekillerdir. Şekiller çeşitli hesaplama formülleri ile öğrenilerek pekiştirilen kavramlardır. Şekillerin alan hesaplamaları sırasında kullanılan formüllerin ezberlenmesi problem çözme sürecini hızlandırırken sınavlarda da başarı elde etmeyi mümkün kılan. Pek çok şekil kendilerine ait özellikler ve görünümlerle geometrik yapılar olma özelliği taşımaktadır. Peki, küre alanı nasıl bulunur? Kısaca kürenin alanını hesaplama yöntemleri sizler için derledik.

Küre Alanı Nasıl Bulunur Kısaca Kürenin Alanını Hesaplama Yöntemleri

Küre alanının bulunmasına dair bilgileri paylaşmadan önce kürenin ne olduğuna değinmek akılda kalıcılık anlamında yarar sağlayacaktır. Simetrik cisimlerden biri olan küre, çok boyutlu, içi boş daireler olarak tanımlanabilir. Bu haliyle Pi sayısıyla alakalı sorulara da kaynaklık etmektedir.

Küre Alanı Nasıl Bulunur?

Kürenin alanını hesaplamak için formüllerden yararlanılır. Tıpkı dairenin alanının hesaplanmasında olduğu gibi kürenin alanında da yarıçap uzunluğu baz alınır. Pi sayısının elde edilen yarıçap uzunluğu ile çarpılması durumunda kürenin yüzey alanına dair bilgi elde edilmektedir. Hayali bir dairenin kürenin merkez kısmına yerleştirilmesi ile dairenin çapı elde edilmekte, bu sayede kürenin çapına yönelik sonuca ulaşılmaktadır.

Diğer bir deyişle kürenin alanı hesaplanırken Pi sayısı yarıçap uzunluğunun karesi alınarak çarpılmakta ve ulaşılan sonuç da 4’le çarpılmaktadır. Küre alanının kısaca hesaplanmasına yönelik formülü paylaşmak konunun pekişmesini sağlayacaktır.

Kısaca Kürenin Alanını Hesaplama Yöntemleri

Küre alanı hesaplanırken kullanılan formül 4π.r2 şeklindedir. “R” ifadesi küredeki yarıçap uzunluğudur. Uzunluğun Pi sayısı ile çarpılmasının ardından yeniden 4 ile çarpılması sayesinde kürenin alanı hesaplanmaktadır. Bu formül kürede alan hesaplama için kullanılan en temel ve pratik yöntemdir. Pi sayısının rakamsal olarak karşılığı ise 3,14 olarak bilinmektedir. Formülün ezberlenebilmesi için pi sayısının da karşılığının bilinmesi gerekir. Aksi halde kürenin alan hesaplanmasının yapılması mümkün bir durum değildir.

 

Yazarlar