EğitimKüratör Ne Demek? Küratörler Ne İş Yapar Ve Nasıl Küratör Olunur?

Küratör Ne Demek? Küratörler Ne İş Yapar Ve Nasıl Küratör Olunur?

03.03.2021 - 17:06 | Son Güncellenme:

Fransızca kökenli küratör sözcüğünün orijinali ''curateur'' şeklinde yazılır. Küratör kelimesinin sözlük anlamı düzenleyen, özen gösteren, koruyan ve yeniden değerlendirendir. Günümüzde tercih edilen mesleklerden biri olan küratörlük ise genellikle sergi salonlarında ve müzelerde icra edilir Küratörler ne iş yapar ve nasıl küratör olunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Küratör Ne Demek Küratörler Ne İş Yapar Ve Nasıl Küratör Olunur

Küratör olmak isteyenlerin okuyabileceği üniversite bölümlerinden bazıları şunlardır: Sanat Tarihi ve Müzecilik, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Heykel ya da Resim Bölümüdür. 

Haberin Devamı

Küratör Ne Demek? 

Sanat tarihi, vizyon ve estetik gibi alanlarda uzmanlaşmış kişilere küratör denir. Günümüzde daha çok sergi düzenleyen ve müzelerin dekorunu oluşturan kişiler için küratör kelimesi kullanılıyor. Oldukça geniş bir tanıma sahip olan küratörün diğer anlamları ise şu şekilde sıralanabilir: 

 1- Sanat danışmanı. 

 2- Bilirkişi 

 3- Medya organizatörü 

 Küratör Ne İş Yapar? 

 Küratör, resim sergisi, fotoğraf sergisi ve müzelerin açılışından kapanışa kadar olan süreci organize eder. Örneğin yeni bir sergi açılacağı zaman, fotoğrafların / resimlerin sırasını küratörler belirler. Hangi resim girişte ve yan yana olacağına da onlar karar verir. 

 Küratörler, basın mensuplarıyla iletişime geçerek açılacak müze ve sergi hakkında detaylı bilgiler verir. Yazdığı haber bültenleri, mail yoluyla televizyon kanallarına, dergilere ve ilgili medya kurumlarına iletir. Konuk listesi oluşturmak, müzayedelere katılmak, müze için sanat eseri satın almak ve ilgi çekici yeni sergiler düzenlemek de küratörlerin görev ve sorumlulukları arasında yer alır. 

Haberin Devamı

 Nasıl Küratör Olunur? 

 Ülkemizde henüz küratörlük için ayrı bir üniversite bölümü bulunmamaktadır. Ancak iletişim fakültelerinden, radyo-tv-sinema bölümünden, resim ve heykelcilik gibi bölümlerden mezun olanlar bu mesleği icra edebilir. 

 Küratör mesleğini icra etmek için sanat tarihi ve fotoğraf, heykel ve resim gibi görsel sanatlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.