EğitimKültür Emperyalizmi Nedir, Neye Denir? Kültür Emperyalizmi Örnekleri Nelerdir?

Kültür Emperyalizmi Nedir, Neye Denir? Kültür Emperyalizmi Örnekleri Nelerdir?

13.09.2022 - 11:28 | Son Güncellenme:

Bir ülkenin en dikkat çeken özelliği sahip olduğu kültürdür. Çünkü her ülkenin kültürü oldukça farklı özelliklere sahiptir. Ancak bazı ülkeler sahip oldukları kültürü başka ülkelere kabul ettirerek onları etkilerler. Bunun için kültür emperyalizmi yıllardır görülen bir şeydir. Doğal olarak bazı ülkelerin kültürleri zamanla değişebilir. İşte, merak edilenler.

Kültür Emperyalizmi Nedir, Neye Denir Kültür Emperyalizmi Örnekleri Nelerdir

 Toplumların uzun yıllar yaşaması için kültürlerine sahip çıkmaları gerekir. Bu yemek, kıyafet, dil ve daha birçok alanda kendini gösterebilir. Doğal olarak bir ülke kendine özgü olan kültürü başka bir ülkeye empoze edebilir. Hatta sadece bir ülkede değil birçok ülkede bu etkileri görmek mümkündür. Böylelikle kültürlerine ters olsa bile çoğu ülke başka bir ülkenin kültürünü yaşayabilir. 

Haberin Devamı

 Kültür Emperyalizmi Nedir, Neye Denir? 

 Kültür emperyalizmi, bir ülkenin başka ülkeleri kendi etkisi altına alarak özendirmesi olarak tanımlanabilir. Zaten emperyalizm aynı zamanda yayılmak anlamına gelir. Böylelikle bir ülke kültürel açıdan birçok ülkeyi kendine benzetebilir. Tabi bunun için o ülkenin güçlü ve büyük olması lazımdır. Aksi halde başka bir ülkeyi etkilemek oldukça zordur. 

 Kültür Emperyalizmi Örnekleri Nelerdir? 

 Kültür emperyalizmi yakın zamanda ortaya çıkan bir şey değildir. Yani yıllardır kültür emperyalizmine rastlanıldığını söylemek mümkündür. Özellikle büyük ve güçlü devletler daha küçük devletlere karşı bu politikayı benimserler. Doğal olarak kültür emperyalizminin kötü bir şey olduğunu söyleyebiliriz. 

Haberin Devamı

 Kültür emperyalizmine örnekler;

 - Geçmiş yıllarda İngiltere ve bazı büyük devletler Afrika'da emperyalizm faaliyetleri sürdürmüşlerdir. Buda Afrika'da bazı bölgelerin yerel dillerini unutmasına yol açmıştır. Bu sayede kültür emperyalizmi gerçekleşmiş olur. 

 - Özellikle ABD'de yaygın şekilde tüketilen hamburger çeşitli reklamlar ve özendirmeler ile dünyanın her yerine yayılmıştır. Buda birçok toplumun yemek kültürünü etkilemiştir. Buda kültür emperyalizminin başka bir boyutunu gösterir.