25.02.2022 - 13:13 | Son Güncellenme:
Kromatin iplikleri, bölünme sırasında yoğunlaştıktan sonra kısalıp kalınlaşma halini almaktadır. Bu aşamadan sonra da kromozomları meydana getirir.
Kromatin İplik Nedir, Nerede Bulunur?
Kromatin, hücre çekirdeği içerisinde yer alan yumak şeklinde bulunan ince ipliklerden meydana gelen ağa benzer yapı olarak bilinmektedir. Çekirdek plazması içinde yer alan kromatini, kromatin iplikleri meydana getirmektedir. Kromatin iplileri çekirdekte yer almaktadır. İplikçik görünümüne benzeyen ağ sistemidir. Mitoz bölünmenin profaz aşamasında iken kısalmaya başlar ve kalınlaşır. Bu sayede kromozom oluşturmaktadır. Yapısında protein ve DNA bulunmaktadır.
Kromatin İplik Görevleri Nelerdir?
Kromotin, çekirdekte yer alan uzun ve ipliksi yapıdadır. Kromatin iplik, kromozomları bir araya getirmektedir ve en önemli özelliği de bu olarak bilinir. Kromozom, DNA ve proteinin birleşimi sonucunda meydana gelir. Bu sonucun elde edilmesinde kromotin ipliklerinin etkin bir rolü bulunur. Hücre çekirdeğinde bulunan DNA, histon adı verilen küçük moleküllerin fazla olduğu bazik protein ile beraber meydana geldiği yapı olarak bilinir. Bölünme sürecine ilerlerken çekirdek içerisinde bulunduğu hali yumak ve iplikçidir. Kromatin iplik bu özellikleri taşımaktadır.