01.03.2021 - 01:53 | Son Güncellenme:
Ametal atomları arasında oluşan bir çift elektron bağı kovalent bağı ismini almaktadır. Bu bağ farklı ya da aynı tür elementler arasında oluşabilmektedir. Aynı tür ametaller arasında oluşan kovalent bağ element molekülü farklı tür ametallerin arasında oluşan kovalent bağa ise bileşik molekülü ismi verilmektedir.
Kovalent Bağ Nedir, Nasıl Oluşur?
İki atomun bir ya da daha çok elektronu paylaşması ile aralarında kovalent bağ oluşmaktadır. Kovalent bağ, elde edilen molekülü bir arada tutan çekim gücüne verilen isim olarak da açıklanabilir. Paylaşılan elektronlar iki çekirdeğin de etrafında dolaşır. İki çekirdek etrafında da uzun süre dolaşmaları sebebi ile burada (-) yüklü alan meydana gelir. Bu (-) yüklü alan her iki çekirdeğe de çekme kuvveti uygular ve aralarında bir bağ meydana gelmesine sebep olur.
Kovalent bağ oluşumları atomların dış yörüngeleri dolduğu için meydana gelmektedir. Kovalent bağ, moleküllerin arasında bulunan hidrojen bağından oldukça güçlüdür. İyonik bağdan ya daha güçlü ya da aynı güçtedir.
Kovalent Bağ Örnekleri ve Özellikleri Nelerdir?
Hidrojen (H), su (H2O), Klor (Cl), amonyak (NH3), azot (N) gibi inorganik maddelerin molekülleri ve bütün organik maddelerin molekülleri arasında kovalent bağ bulunur. Kovalent bağlar, metalik ve iyonik bağların tersine yönlüdür. Bunun yanında bağ açılarının da etkileşim üzerindeki etkisi oldukça fazladır.
Kovalent bağ oluşumları çoğunlukla, benzer elektronegatifliğe sahip olan atomların arasında yapılmaktadır. Bu sebeple özellikle ametaller arasında kovalent bağ görülmektedir. Metaller ise daha çok metalik bağ yapmaktadırlar. Ametallerin arasındaki elektronların serbest kalması daha zor olduğu için aynı elektronegatifliğe sahip maddelerin aynı elektronu paylaşması daha kolay olmaktadır.
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.