31.03.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:
Renk kontrastı, tasarımcıların yalnızca estetik etki için değil, genel erişilebilirlik için oynadıkları başka bir unsurdur.
Kontrast Renkler Nelerdir?
Kontrast renkler, birbirinden farklı renklerdir. Renk tekerleği üzerindeki konumlarına bağlı olarak kontrast seviyeleri yüksekten alçağa değişir. Örneğin, renk çarkında birbirinin tam karşısında olan renkler mümkün olan en yüksek kontrasta sahipken, yan yana olan renkler düşük kontrasta sahiptir. Yüksek kontrastlı renkler kullanan sanat ve tasarım gerçekten “göze çarpıyor”. Bunun gibi tasarımlara bakmak benzersiz bir deneyim yaratır. Fakat biraz göz kamaştırıcı olma eğilimdedir.
Renk kontrastı estetikten daha fazlasıdır. Yedi çeşit renk kontrastı vardır. Bunlar;
Renk kontrastı
Açık-koyu kontrast
Soğuk-sıcak kontrast
Tamamlayıcı kontrast
Eşzamanlı kontrast
Doygunluk kontrastı
Uzatma kontrastı olarak belirlenmiştir.
Renkli Giyinmek İsteyenler İçin Tamamlayıcı Renk Alternatifleri
Giysilerinizde renkleri kullanmak bir sanattır. Oldukça fazla kıyafetten bir dolabınız olabilir fakat bunları eşleştiremedikten sonra bir anlam ifade etmez. Bu yüzden ilk olarak renklerin özelliklerini bilmek gerekmektedir. Renkler tonlarına göre farklı gruplara ayrılır.
Ana Renkler
Kırmızı, mavi ve sarıdır. Ana renkler başka tonlarla karıştırılarak elde edilmezdir. Diğer her renk bu renklerden türemiştir.
İkincil Renkler
İkinci renkler ise ana renklerin karışması ile oluşur. kırmızı + sarı = turuncu, kırmızı + mavi = mor ve mavi + sarı = yeşildir.
Üçüncül Renkler
Üçüncül olarak adlandırılan renkler ise birincil ve ikincil renklerin birleşimidir. Bu renkleri karıştırarak pek çok farklı renk gölgesi elde edilebilir. Ana ve ara yani ikinci renkler haricinde ortaya çıkan renklere üçüncül renkler denebilir.
Nötr Renkler
Nötr renkler zaten kendi kendini açıklar niteliktedir. Oldukça sade ve asil bir görünüme sahip olan nötr renkler siyah, gri, beyazlar, kirli beyazlar, boz kahverengi olarak kategorize edilir.
Kıyafet kombinlerinde önemli olan nokta uyum içinde çalışan renkleri birleştirmektir. Tamamlayıcı renkler bir araya geldiğinde biraz göz yorsa dahi cesur bir görünüm sergiler. Genel olarak tamamlayıcı renkler üçüncül ya da nötr renklerle harmanlanmalıdır. Yaz kombinlerinde ise ana renkler rağbet görür. Sade ve canlı renkler birbiri ile zıttır. Bu yüzden muhteşem bir uyum içerisinde kontrast sağlar. Örneğin; Kırmızı ve bej, mavi ve kirli beyaz, mor ve siyah gibi pek çok renk araya farklı tonlar karıştırılarak harmanlanabilir.