25.02.2021 - 16:52 | Son Güncellenme:
Kontaktör, elektromanyetik olan bir anahtardır. Evlerde kullanılan lambaların açılıp kapanmasını sağlayan butonlar kontaktöre benzetilebilir. Tek bir farkı ulunur. Bu da elektrik enerjisinin varlığı ile kendisini açıp kapatabilmesidir. Kontaktörlerin kullanım amaçlarına göre bilinen birçok çeşidi bulunmaktadır.
Kontaktör Nedir, Ne İşe Yarar?
Kontaktör, elektrik devrelerinin açılıp kapanmasını sağlayan elektromekanik anahtarlardır. Bilinen sigortalar ile herhangi bir ilişiği yoktur. Kontaktörlerin üzerinde kontaklar ve bobin bulunur. Normal bir halde iken açık ve normalde kapalı bir halde bulunan kontaklar, kontaktörün enerjili hale gelmesi ile kapalı olan kontaklar açılır ve açık olanlar da kapanır. Roleler ile çalışma olarak aynıdır. Fakat roleler az akım çeken devrelerde kullanılırken kontaktörler ise rolelere göre daha fazla derecede akım değerlerinde kullanılmaktadır.
Kontaktörün görevi, kapama açma işlemleri ile mevcut enerjinin bir noktadan başka bir noktaya iletilmesini sağlamaktır. Devre kesici ve sigortalardan en temel farkı ise çok fazla akım olduğu zaman koruma gerçekleştirmemesidir.
Kontaktör Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Güç Kontaktörü: Piyasada en çok bulanan türdür.
Mini Kontaktör: Güç kontaktörüne oranla nispeten daha küçüktür. Yerden tasarruf sağlamak isteyenler için avantajlıdır.
Sessiz Kontaktör: Mekanik ses oluşturmaz. Bina içlerinde rahatlıkla kullanılabilir.
Kompanzasyon Kontaktör: Kondansatörlerin kullanılmakta olduğu kompanzasyon devrelerine özel olarak üretilir.
Bara Tipi Kontaktör: Çok fazla güce sahip olan DC ve AC yüklerinin anahtarlanmasında kullanılır. Demiryolu uygulamaları ve ağır sanayi uygulamaları gibi alanlarda ullanılırlar.