EğitimKoninin Yanal Alanı Nasıl Bulunur? Formül İle Hesaplama Yöntemleri

Koninin Yanal Alanı Nasıl Bulunur? Formül İle Hesaplama Yöntemleri

10.06.2021 - 04:37 | Son Güncellenme:

Geometri üzerinden birçok farklı alan hesaplaması gerçekleştirilir. Özellikle öğrenciler için söz konusu koni olduğunda bu durum biraz daha karmaşık gelebiliyor. Peki koninin yanal alanı nasıl bulunur? Formül ile hesaplama yöntemleri üzerine merak edilen bilgiler.

Koninin Yanal Alanı Nasıl Bulunur Formül İle Hesaplama Yöntemleri


Koninin yanal alanı ile beraber taban alanı farklı formüller üzerinden ele alınır ve hesaplanır. Bu doğrultuda yanal alanı bulabilmek için sabit formül üzerinden bazı bilgilerin bilinmesi gerekmektedir. Böylece basit formül ile beraber kolayca herhangi bir koninin yanal alanı bulunabilir.

Koninin Yanal Alanı Nasıl Bulunur?

Koninin yanal alanı bulabilmek için bazı bilgilere ihtiyaç bulunmaktadır. Öncelikle bir koninin ana doğrusunun bilinmesi gerekir. Aynı zamanda yine koninin yarıçapı ile beraber pi sayısının da bilinmesi gerekmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda yazılacak olan sağ bir formül ile beraber, birbirlerinin çarpılması üzerinden koni yanal alanı bulunur. Görüldüğü üzere oldukça kolay şekilde bulunabilen geometrik şekiller arasında yer aldığını söylemek mümkün.

Koninin Yanal Alanı Formül ile Hesaplama Yöntemleri

Basit bir şekilde sabit bir formül ile beraber koninin yanal alanı bulunabilir. Öncelikle konu için ana doğru ile beraber sabit pi sayısı üzerinden yarı çapının bilinmesi önemlidir. Tabii pi sayısı isteğe bağlı olarak işlem problemde farklı rakam üzerinden verilebilir. Bir örnek eşliğinde ele alınarak yapılacak çözüm ile beraber hesaplama daha kolay anlaşılabilir;

Örnek: Ana doğrusu 10 birim olan ve yarıçapı 4 birim olan koninin yanal alanı kaçtır?

Yukarıdaki örnek üzerinden kullanılacak olan formül şudur; π x 10 x 4 = 24 x π = 24π

Görüldüğü üzere ana doğru üzerinden yarıçapı ile beraber pi çarpımı eşliğinde yanal alan hesaplaması kolayca gerçekleştirilebilir. Tabii burada Pi sayısı farklı rakamlar üzerinden verilebileceği için burada yalnızca sembol şeklinde ele alınmaktadır.