28.05.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:
Konferans, hazırlanılan ve planlı konuşma yapılan türler arasında yer alır. Topluluk karşısında herhangi bir konu hakkında yapılan tüm konuşmalara konferans ismi verilir.
Konferans Nedir?
Konferans verecek kişilerin, tüm detaylara dikkat etmesi gerekiyor. Kelimelerin doğru telaffuzlarına ve dil bilgisi kurallarının tamamına dikkat etmesi gerekir. Konferansta verilmek istenen tüm düşünceler, açık bir şekilde izleyicilere aktırılmalıdır. Orijinal olması da, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Konferans veren kişiler, yazılı bir kağıttan okuma yapmamalıdır. Söyleşi tarzında yapılmalı ve gerekli olan konuşmalar detaylı olarak yapılmalıdır.
Yeri geldiği zamanlarda hazırlanan kağıda bakarak bilgi akışı düzenleyebilir. Konferans esnasında yapılan tüm konuşmalar, seyircilerin yüzüne karşı yapılmalıdır. Seyircilerle olan bağlar sahne içerisinde koparılmamalıdır. Kişilere daha fazla bilgi verebilmek için, dikkat çekici olmalıdır. Konuşmacının sade ve şık giyinmesi gerekiyor. Yapılan tüm konuşmaların ciddi yapılması ve kibar olunması gerekir.
Güzel konuşma gerçekleşmediği zamanlarda, seyirciler beklenilen tepkiyi göstermeyecektir. Konferans veren kişilerin ses tonları da önemli bir husustur. Tüm konuşmalarda gerekli olan alanlarda vurgulama yapmalı ve önemli bilgilerin altını ses tonuyla çizmelidir. Konferans daha başlamadan, bir kişi konferansı verecek olan kişi hakkında seyircilere tüm detaylı bilgileri vermeli ve seyircinin dikkatini çekmelidir.
Konferans Örnekleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Konuşmacılar, dinleyicilerin sıkılacağı tüm sözlerden uzak durması gerekiyor. Farklı tavırlar sergilemesi seyircinin dinleme isteğini kaçıracaktır. El ve yüz gibi hareketlerin doğal olarak yapılması seyircilerin dikkatini çekecektir. Konuşmacı anlatım yaparken hareketlerini çok abartmamalı ve uyum sağlamalıdır. Hatiplik yeteneği olmayan bireylerin, vermeye çalıştığı konferans başarılı sonuçlanmayacaktır.
Mutlaka hatiplik eğitimi alarak, yeteneklerini ön plana çıkarmalıdır. Konferans sırasında zaman uymak önemli bir durumdur. 1 saatten fazla süren konferanslar, seyirci üzerindeki etkiyi oldukça azaltacaktır. Zaman uyumunu yakalamalı ve planlanan sürede tüm konuları ele almalıdır. 1 saat tamamlanmadan konuşmacılar, tüm konularını bitirmelidir. İyi bir konferansın özellikleri şu şekildedir;
Konu seyirciyi ilgilendirmelidir
Konuşmacının iyi hazırlanması
Konuşmacının diksiyonu
Konunun iyi aktarılması
Seyircilerle göz teması sağlanması
Konuşmacının ciddi olması
Zamanı çok iyi ayarlaması
Konuşmayı kürsüde ve ayakta yapması
Gereksiz bilgilerden uzak durması
Konuşma metninin önceden hazırlanması