EğitimKlinker Nedir, Ne İçin Kullanılır? Klinker Nasıl Yapılır?

Klinker Nedir, Ne İçin Kullanılır? Klinker Nasıl Yapılır?

05.09.2022 - 16:17 | Son Güncellenme:

Çimento üretimi esnasında fırınlama ile birlikte ortaya çıkan topak malzeme klinker olarak bilinir. Genelde koyu gri renge sahiptir ve bilye görünümü bulunur. Klinker üzerine merak edilen bilgiler.

Klinker Nedir, Ne İçin Kullanılır Klinker Nasıl Yapılır

Fırınlama sırasında ortaya çıkan topak malzeme, çimento üretimi ile birlikte meydana gelir. Özellikle bilye görünümü ve koyu gri renk yapısı eşliğinde ortaya çıkan bir üründür.

Klinker Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Çimento üretimi gerçekleşirken fırınlama sırasında, koyu gri renge sahip bilye görünümlü ortaya çıkan topak malzeme klinker şeklinde ifade edilir. Değişik malzemelerin bir araya gelmesi ile üretimi gerçekleştirilen bu yapı, özellikle yol yapımında değerlendirilir. Asfalt için kullanılır ve özel bir uygulama ile birlikte etkili bir görünüm ortaya çıkarır. Genelde %30 oranında kil ile beraber %70 oranında kalkere sahip bir yapısı bulunur.

Klinker Nasıl Yapılır?

Farklı oranlarda kil ile beraber kalkerin bir araya gelmesi üzerinden klinker elde edilir. Çimento haline getirilmeden önce alçı ile karıştırılır ve belli bir karışım oluşturur. Genelde 1500 santigrat derecede kireç taşı ile beraber kilin sıvı hale gelmesine kadar ısıtılması doğrultusunda üretilir. Böylece Farklı boyutlarda elde edilen tasarım, değişik yollarda amaca uygun olarak kullanılır.

Uygulama gerçekleştikten sonra ise düzleme çalışması yapılır ve kuruması beklenir. Sonuç olarak ise oldukça güçlü ve dayanıklı bir malzeme yapısı altında asfalt oluşur. Ortak biçimde bütün farklı asfalt alanları için düzenli kullanılır.