EğitimKızılırmak Nereye Dökülür, Hangi Şehre Dökülür Ve Nereden Doğar?

Kızılırmak Nereye Dökülür, Hangi Şehre Dökülür Ve Nereden Doğar?

05.10.2022 - 17:01 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin birbirinden özel akarsu ve gölleri vardır. Irmak olarak bilinen ve en uzun akarsularından birisi olan Kızılırmak ortalama 1,355 km uzunluğundadır. Türkiye sınırları içerisinde en uzun ırmak unvanına sahiptir. Kızılırmak Karadeniz bölgesi sınırları arasında yer almaktadır. Birkaç şehri içine alarak sınırlar çizerek Karadeniz'e bağlanmaktadır. Özellikle Samsun çevresinde oluşan deltalar ile doğal güzellikleri bir arada tutmaktadır. İşte, merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Kızılırmak Nereye Dökülür, Hangi Şehre Dökülür Ve Nereden Doğar

Türkiye içerisinde en büyük ve uzun akarsular arasında yer alan Kızılırmak geçtiği toprakları alüvyonlu toprak haline getirerek verimliliğini artırmakta ve çeşitli deltalar oluşturmaktadır.

Kızılırmak Nereye Dökülür?

Kızılırmak, 9 şehri içerisine alarak bir sınır çizer ve Karadeniz'e dökülen ırmaktır. Türkiye'nin en uzun ırmağı olarak bilinmektedir.

Kızılırmak Hangi Şehre Dökülür Ve Nereden Doğar?

Kızılırmak, Sivas iline bağlı imranlı ilçesinden başlar ve sırasıyla Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Bafra burnu olarak bilinen noktadan Karadeniz'e dökülmektedir.

Kızılırmak, geçtiği toprakları verimli hale getirmekte ve deltalar oluşturarak alüvyonlu toprakların elde edilmesini sağlamaktadır. Bu topraklar üzerinde verimli tarım çalışmaları sağlanmaktadır.