02.12.2021 - 16:41 | Son Güncellenme:
Kısmi basınç gazların çözünmesini, yayılmasını ve tepkimeye girmesini sağlamaktadır. Herhangi bir gazın kısmi basıncı, gazın aynı kap ve ortamda tek başına bulunduğu halindeki durumuna eşit olmaktadır.
Kısmi Basınç Hesaplama Yöntemleri
İlgili basınç türü doğrudan ölçülmemektedir. Bu şekilde ölçülebilen toplam basınç olmaktadır. Kısmi basıncın hesaplanması şu biçimde yapılmaktadır: Kişi ölçmek istediği kısmi basıncı meydana getiren gaza ait mol sayısını toplam mol sayısına oranlamaktadır. Genellikle mol kesri X simgesi ile ifade edilmektedir. Ortaya çıkan oran, toplam basınçla çarpılmaktadır. Böylece kısmi basınç hesaplanmaktadır.
Kısmi Basınç Formülü Nasıldır?
Kısmi basıncın bulunabilmesi adına kullanılan yasa şu düşünceyi savunmaktadır: Sistemin sıcaklığının stabil olduğunu ve gazın ideal bir gaz gibi davrandığını varsaymaktadır. Bu durumda PV = nRT olmaktadır. Bu formülde yer alan P, basıncı simgelemektedir. V hacmi, n ise mol sayısını ifade etmektedir. Bilindiği üzere T sıcaklığı, R de gaz sabitini göstermektedir. Bileşen gazların bütün kısmi basınçlarının toplamı, toplam basıncı vermektedir.
Dalton'un kısmi basınç kanunu şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: P toplam = P 1 + P 2 + P 3 + ... P n olmaktadır. İdeal gaz yasasının bu varyasyonu yukarıdaki şekilde formülize edildiğinde ilgili kanuna tekabül etmektedir. Esasında ilk olarak gazlara ait genel denklemin bilinmesi gerekmektedir. Bu denklem PxV= nx RxT şeklindedir. Denklemdeki gaz basıncı P, gaz hacmi V, gaz mol sayısı n olmaktadır. İdeal gaz sabiti ise R, R=22,4/273= 0,82 şeklinde alınmaktadır. Formüldeki T simgesi de gazın ortam sıcaklığını Kelvin cinsinden vermektedir.