28.03.2021 - 03:57 | Son Güncellenme:
Dünyada yer alan ve kökeni çok eskiye dayana figürlerden birisi de Kibele olmaktadır. Anadolu'da pek çok Kybele anıtı yer almaktadır.
Kibele Nedir?
Kybele diğer adı ile Kibele Anadolu kökenli bir ana tanrıçadır. Bu inanç farklı kültürlerde farklı şekilde isimlendirilmiştir. Yunan anakarasında Rhea, özellikle Roma dönemindeki Mısır kültüründe İsis ve Efes Artemis gibi belli başlı ana tanrıça figürleridir.
Anadolu'da pek çok Kibele anıtı yer almaktadır. Eskişehir ve Afyon illeri civarında açık hava tapınaklarda niş içinde, iki yanında arka ayakları üzerinde birer tane aslan duran ana tanrıça kabartması bulunmaktadır. Ana Tanrıçaya tapınmak için gelen kişilerin doğurganlıktan ve bereketten pay almaları için Kybele ve aslanların üreme organlarına dokunarak aşındırdıkları da görülmektedir.
Ay ve Aslan Kibele'nin sembolleridir. Burada ay ölüm ve yaşamı simgelemektedir. Aslan ise güç ve adaleti sembolize etmektedir. Ana tanrıça Kibele'nin üzerinde yüksek bir taç bulunmaktadır. Başında duran bu taç Kibele'nin şehirlerin ve tarımsal ürünlerin tek egemeni olduğunu göstermektedir.
Kibele Heykeli Hangi Uygarlığa Aittir?
Kibele figürlerinin kökenine bakıldığı zaman Anadolu'da çok eski dönemlere dayandığı söylenebilir. Kubaba Hiti ve Hurriler tarafından tapınmakta ve Kibele'ye öncülük eden figürlerden birisidir. Bu heykel 1958 yılında ülkemizde Konya ilinin Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük köyünde bulunmuştur.
Kibele heykellerinin en yaygın kullanımı Frig uygarlığında olmaktadır. Frigya mitolojisinde Kibele bir ana tanrıçadır. Genellikle Kibele'ye zirvelerde tapınılarak doğa ile özdeştirilmiştir. Özellikle Kibele heykeli bazı vahşi hayvanlar ile de ilişkilendirilmiştir.