EğitimKesir Problemleri Nasıl Çözülür? Matematik'te Sayı Kesir Problemleri Konu Anlatımı

Kesir Problemleri Nasıl Çözülür? Matematik'te Sayı Kesir Problemleri Konu Anlatımı

26.03.2022 - 03:08 | Son Güncellenme:

Kesir problemleri öğrenim hayatımıza ilkokulda girer ve birçok alanda karşımıza çıkar. Bu nedenle son derece önemli konuların başında gelir. Sadece sayısal alanda ilgilenenlerin değil, sözel ve eşit ağırlık öğrenimi gören kişilerin de içli dışlı olduğu bir konudur. Peki, kesir problemleri nasıl çözülür? Matematikte sayı kesir problemleri konu anlatımı nasıldır sizler için derledik

Kesir Problemleri Nasıl Çözülür Matematikte Sayı Kesir Problemleri Konu Anlatımı

Bir oranı belirtmek adına kesirlere başvurulmaktadır. Bir oranda gösterilen pay, bir grubun bölümünü belirtirken payda ise grubun geri kalanını temsil eder ya da tüm grubu gösterir.

Kesir Problemleri Nasıl Çözülür?

Problemlerde verilen örnekler genellikle gerçek hayat baz alınarak hazırlanır. Böylelikle belli bir mantık ile bu problemin sonuca ulaştırılması beklenir. Kesir problemlerinde örüntüleri görmek neyin neden bulunduğunun farkında olmak aslında o soruyu çözmek için katkı sağlamaz. Aksine matematiği hayatın bir parçası olarak görmeye ve günlük hayat da sistemli bir şekilde düşünmeye yardımcı olur. Bu nedenle

Kesir Problemleri sorularını kesinlikle ezber yaparak değil, verilen problemlerin mantığını kavrayarak çözmek gerekmektedir. Sorunun nasıl çözüme ulaşabileceğini anlamak gerekmektedir. Kesir problemlerini çözerken faydalı olacak bazı stratejiler bulunmaktadır. Bunlar ilki öncelikle problemi dikkatlice okumaktır. Daha sonra soruda verilenleri ve istenenleri işaretlemek ya da not almak gerekir. Ardından tüm kesir işlemlerini temsil eden bir diyagram ve ya tablo çizilmelidir.

Matematikte Sayı Kesir Problemleri Konu Anlatımı

Haberin Devamı

Kesirler, verilen bir bütünün gösterilmek istenen parça sayısını belirtmek için kullanılır. Buna en basit örnek olarak pizza örneği verilebilir. Bir pizza da 8 dilim olduğunu farz edelim. Kişi acıktığında pizzanın tamamını yiyemediği düşünülürse, bu durum, pizzanın sadece bir kısmının yenildiği anlamına gelir.

Diyelim ki kişi 8 dilimden sadece 2'sini yedi. Bu durum 2/8 olarak ifade edilir. Yani

8 dilimden sadece 2 dilim pizzayı temsil etmek için kullanılan işlem kesirdir. Buradaki 2'ye pay ve 8'e payda denilmektedir.

Kesir konusunu anlatmak için verilebilecek diğer basit örnek ise dikdörtgen üzerinden gösterilebilir. Bir dikdörtgenin 4 eşit parçaya sahip olduğu bir problemde, dikdörtgenin sadece 1 parçasını gölgelendirildiğini farz edelim. Bu durumda kesir 1/4 olarak ifade karşımıza çıkar. Yani 8 dilimli bir pizza da 2 dilim yenilirse pizzanın yalnızca dörtte birinin yenildiği görülmektedir.

Haberin Devamı

Payı paydadan ayırmak adına eğik bir çizgi (/) ya da yatay bir çizgi kullanılmaktadır. 2/8, 3/9, 1/4 gibi..

3/4 gibi bir kesir ile karşılaştığımızda, kesir bölündüğü 4 parçadan 3'ünü temsil etmektedir.