EğitimKesir Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Kesirler Nasıl Okunur?

Kesir Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Kesirler Nasıl Okunur?

18.02.2022 - 16:16 | Son Güncellenme:

Matematik günlük hayatın her alanında insanların karşılarına çıkan bir bilim dalı olarak belirtilmektedir. Sayılarla işlem yaparak pek çok farklı yol ve yöntemin kullanıldığı matematik de konular şekillerle de ifade edilmektedir. Matematikte yer alan konulardan bazıları ile gün içinde sık sık karşılaşmak mümkün olmaktadır. Kesirler konusu da bu konulardan biri olarak ele alınmaktadır. Peki, kesir nedir, çeşitleri nelerdir? Kesirler nasıl okunur? İşte, kesirlerin çeşitleri ve okunuşları hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan hususlar.

Kesir Nedir, Çeşitleri Nelerdir Kesirler Nasıl Okunur

Kesirler, bütün parça ilişkisini şekiller vasıtasıyla anlatan basit matematik konularından biri olmaktadır. 

Haberin Devamı

Kesir Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Kesir, bir bütünün eş parçalara bölünmesi ya da eş parçaların bütüne olan oranlarını ifade etmeye yarayan bir matematik terimi olmaktadır. Kesrin olabilmesi için bir bütünün eş parçalara bölünmesi gerekmektedir Kesir çizgisi, pay, payda kavramları da kesir konusu içinde yer almaktadır.

Kesir kavramı, bir bütünün eş parçalara bölünmesi sonucunda ortaya çıkan eş parçaların bütüne olan oranını belirten ifade olarak açıklanmaktadır. Kesir çizgisi, kesirleri gösterirken kullanılmaktadır. Bu çizginin üstünde bulunan sayı eş parçalara bölünen bütünden kaç parça alındığını gösteren pay olurken çizginin altınsa bulunan sayı ise bütünü kaç eş parçaya böldüğünü gösteren payda olarak ifade edilmektedir. Kesirlerde payda daima kesir çizgisinin üzerinde yer almaktadır.

Haberin Devamı

Kesir çeşitleri; basit, bileşik ve tam sayılı kesir olmak üzere 3'e ayrılmaktadır. Basit kesirler, payı paydasından küçük olan kesirler olarak ifade edilmektedir. Bu kesirlerde kesir çizgisinin üzerinde yer alan sayı her zaman çizginin altındakinden küçük olmaktadır. Birleşik kesirler, payı paydasına eşit olan ya da büyük olan kesirler olarak belirtilmektedir. Tam sayılı kesir ise bir tam sayı ve basit kesirden meydana gelen kesir çeşidi olmaktadır.

Kesirler Nasıl Okunur?

Kesirler özelliklerine göre basit, bileşik ve tam sayılı kesir olarak ifade edilmektedir. Okunuşları birbirinden farklı olan kesirleri şu şekilde ifade etmek mümkün olmaktadır: 

 1/2, 3/5, 12/18, 23/24 basit kesirlere örnek olarak verilmektedir. Basit kesirleri söylerken;

 1/2=bir bölü iki veya ikide bir;

 3/5= üç bölü beş veya beşte üç şeklinde okunmaktadır.

 3/2, 6/4, 12/10, 5/5, 24/8 bileşik kesirlere örnek olarak belirtilmektedir. Örneklerde olduğu gibi kesir çizgisinin üstünde yer alan sayı alttakinden -payı paydasından- büyük veya eşit durumda olmaktadır. Kesirleri söylerken;

 3/2= üç bölü iki, üçte iki veya ikide üç şeklinde okunmaktadır.

 1 2/3, 5 8/10, 12 6/8 tam sayılı kesirlere örnek olarak verilmektedir. Bu kesirleri söylerken;

Haberin Devamı

 1 2/3= Bir tam iki bölü üç veya bir tam üçte iki şeklinde okunmaktadır.