EğitimKavramsal Sanat Nedir? Özellikleri, Sanatçıları Ve Eserleri

Kavramsal Sanat Nedir? Özellikleri, Sanatçıları Ve Eserleri

12.02.2022 - 12:51 | Son Güncellenme:

Sanat, yaşamın önemli bir parçasıdır. İnsanın kendi duygularını ve zevkini tatmin etmesi için sanat eserleri önemlidir. Sanat, sadece tek bir alanda değildir. Kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlardan bir tanesi de kavramsal sanattır. Bir sanat türü olan kavramsal sanat nedir? Kavramsal sanat özellikleri nelerdir? Sanatçıları ve eserleri hangileridir tüm detayları ile derledik.

Kavramsal Sanat Nedir Özellikleri, Sanatçıları Ve Eserleri

 Kavramsal sanat, bir tür olmanın yanında bir sanat terimidir. Ayrıca kavramsal sanat, eserleri ve sanatçıları olan günümüzde de devam eden bir akımdır. 1960'lı yıllarda ortaya çıkmış olup günümüze kadar gelişerek gelmeyi başarmıştır. Halen kavramsal sanat eserlerini görmemiz mümkündür.

Haberin Devamı

 Kavramsal Sanat Nedir?

 Kavramsal sanat bir başka deyişle fikir sanatı olarak da bilinir. Kavramsal sanatta düşünce alışılagelmişin dışında farklı yöntemler ve araçlar ile ifade edilir. Geleneksel araç ve gereçlerin dışında düşünceyi aktarmak için her türlü malzemeden yararlanarak sunulan sanattır. Düşünceyi ön plana çıkaran farklı düşünceyi önemseyen bir sanat görüşüdür.

 Kavramsal Sanat Özellikleri Nelerdir?

 Kavramsal sanatın özelliklerinin başında akılcı olması gelir. Düşünceyi temel almaktadır. Kavramsal sanatın ilgi alanı gerçekliktir, amacı duyguyu reddetmektir. Kavramsal sanatta her türlü malzeme kullanılır. Öz referanslıdır. Gerçeğe ulaşmayı hedefler ve bu yolda çeşitli sistemler geliştirir.

Haberin Devamı

 Kavramsal Sanat Sanatçıları ve Eserleri Hangileridir?

 Kavramsal sanat alanında eser vermiş birçok önemli sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçıların başında Marcel Duchamp, Joseph Kosuth, Yoko Ono, Yves Klein gibi önemli isimler gelmektedir. Ayrıca Marina Abramovic, Sol LeWitt, Joseph Beuys ve On Kawara gibi isimlerde kavramsal sanat sanatçıları arasındadır. Ergül Özkutan, Hale Tenger ve Şeyma Reisoğlu kavramsal sanatı benimseyen Türk sanatçılardır. Sanatçının dışkısı, Away from the Flock, Bir ve üç sandalye ve A subtlety bu akımın eserlerindendir.