25.08.2021 - 16:23 | Son Güncellenme:
Katran ağacı genellikle Toros sediri ismi ile de bilinmektedir. Bu ağaç zenginliğin sembolü olarak görülmektedir. Özellikle Lübnan bölgesinde yetiştiriciliği sıklıkla yapılmaktadır. Akdeniz bölgesinde de sıklıkla bu ağacın yetiştirildiği görülmektedir.
Katran Ağcı Nerede Yetişir?
Katran ağacı özellikle Suriye, Fas, Lübnan gibi bölgelerde sıklıkla yetişmektedir. Ülkemizde ise en fazla Toros dağlarının etek kısımlarında bu ağaçlara rastlanmaktadır. Bu nedenle ülkemizde ismi Toros sediri olarak da bilinir.
Katran ağacının oldukça güçlü bir gövdesi bulunmaktadır. Bu nedenle hava şartlarına karşı son derece dayanıklıdır. Ülkemizde hemen hemen her şehirde bu ağacı yetiştirmek mümkündür.
Katran Ağacı Özellikleri Nelerdir?
Katran ağacı, iğne yapraklı ağaçlar arasında yer almaktadır. İğne yapraklarının üç köşesi bulunmaktadır. Katran ağaçlarında kozalaklar da bulunur. Yapraklarının uzunlukları bakımından çam ağaçlarına benzerlikleri ile de dikkat çekmektedir. Bu ağacın gövdesi çoğunlukla mobilya ve enstrüman yapımında kullanılmaktadır.
Türkiye'de ılıman iklim görülen her yerde bu ağacı yetiştirmek mümkündür. Bakımı çoğunlukla sonbahar aylarında yapılmaktadır. Gübreleme, budama ve bakımı genellikle sonbaharda yapılır. Katran ağacı toprağını sevdiği zaman oldukça verimli olmaktadır. Uygun ortamlarda çok daha iyi bir şekilde gelişme gösterebilmektedirler. Bu ağaçların bakımlarını yaparken yaşlarının dikkate alınması gerekmektedir. Bu ağaçlar sağlık ile kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır.