EğitimKasrı Şirin Antlaşması Nedir? Önemi, Özellikleri Ve Sonuçları

Kasrı Şirin Antlaşması Nedir? Önemi, Özellikleri Ve Sonuçları

16.05.2021 - 04:38 | Son Güncellenme:

Osmanlı devleti tarihinde imzalanmış olan pek çok önemli antlaşma yer almaktadır. Bu antlaşmalardan bir tanesi de Kasrı şirin antlaşmasıdır. Kasrı şirin antlaşması son yıllarda internet üzerinden devamlı olarak araştırılan ve tartışılan bir antlaşma olmuştur. Peki Kasrı şirin antlaşması nedir? Kasrı şirin antlaşması önemi ve özellikleri nelerdir? Kasrı şirin antlaşması sonuçları neler olabilir? İşte Kasrı şirin antlaşmasına dair tüm detaylar.

Kasrı Şirin Antlaşması Nedir Önemi, Özellikleri Ve Sonuçları


Kasrı şirin antlaşması 4. Murat döneminde imzalanmış olan bir antlaşmadır. Osmanlı devletinin imzalamış olduğu barış antlaşmalarından bir tanesidir

Kasrı Şirin Antlaşması Nedir?

Farsça dilinde Zuhab antlaşması olarak da bilinmektedir. Osmanlı Devleti ve Safevi devleti arasında imzalanan bir antlaşmadır. 1639 yılında imzalanmış olan bir antlaşmadır. Kasrı şirin antlaşması bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı Devleti ve Safevi Devleti arasında imzalanan bu antlaşma ile birlikte iki devlet arasında ki savaş da sona ermiştir. İran'ın Kirmanşah eyaletinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır.

Kasrı Şirin Antlaşması Önemi

Bu antlaşma ile birlikte devam eden Osmanlı devleti ve Safevi devleti savaşı sona ermiştir. Aynı zamanda Bağdat'ta Osmanlı imparatorluğu topraklarına katılmıştır. Bu antlaşma neticesinde Osmanlı'nın doğu sınırları da belli olmuştur. Bundan dolayı doğu sınırları açısından Kasrı şirin antlaşması çok önemli bir antlaşmadır.

Kasrı Şirin Antlaşması Özellikleri ve Sonuçları

- Bağdat, Basra ve Şehrizor şehirleri bu antlaşma sonucunda Osmanlı imparatorluğu topraklarına katılmış oldu.
- Osmanlı imparatorluğu ve Safevi devleti arasında yaşanan savaş sona ermiş oldu.
- Osmanlı imparatorluğu ve Safevi arasında yaşanan tüm sorunlar çözüldü.
- Safevi devleti, Ahıska bölgesinde yapmış olduğu zulümlere son verdi.
- Bağdat tarihteki en önemli ekonomik yerleşim yelerinden bir tanesiydi. Bağdat'ın Osmanlı topraklarına katılması ile birlikte Osmanlı'nın yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılar da son buldu.
- Bu antlaşma bir barış antlaşmasıdır.
- Osmanlı imparatorluğunu bu antlaşmada temsil eden kişi Sadrazam Kara Mustafa Paşa idi.
- Antlaşmanın dili Osmanlıca ve Farsçadan oluşuyordu.
- Revan bölgesi Safevi devletine teslim edildi.
- Safevi devletini bu antlaşmada Saruhan adlı sadrazam teslim etmekteydi.

 

Yazarlar