11.06.2021 - 03:14 | Son Güncellenme:
Kas tonusu, dinlenirken kastaki gerilim, hareketten önceki aktivasyon derecesi, kasın harekete hazır olduğu durum olarak ifade edilebilmektedir. Kas tonusu, kasın kasılması için gerekli olan zemini oluşturan gerilime verilen isimdir.
Kas Tonusu Nedir?
Kas içerisinde bulunan lifler sürekli olarak sinir hücreleri tarafından uyarılmaktadır. Bu uyarılar neticesinde hareket halinde değilken dahi kas tonusu ismi verilen kısmı bir kasılma meydana gelmektedir. Kas tonusu, esasen kasların hareket etmesine zemin hazırlayan ve istem dışı gerçekleşen bir fenomendir.
Kas tonusu sayesinde vücut normal duruşunu devam ettirebilir. Kastaki motor siniri kesildiği zaman kas tonusu da ortadan kalkar. Bu durumda da kasların yumuşadığı ve zayıfladığı görülmektedir.
İki türlü kasılma tipi bulunmaktadır. Bunlar;
İzometrik kasılma: Bu kasılma türünde bir duvara karşı itme gücü uygulandığı zaman kas boyutu değişmez fakat kas tonusu artar.
İzotonik Kasılma: Ağır bir eşya kalıdırlması halinde ya da dirsek büküldüğü zaman kaslar kısalır ve kalınlaşır ancak kas tonusunda herhangi bir değişim olmaz.
İzometrik kasılmalarda kasdaki gerilimi etkileyen unsurlar; uyaranın sıklığı, kas uzunluğu, kasılma hızı, etkin motor birim sayısı olarak ifade edilmektedir.
Uyarının sıklığının arttırılması ile kasta ard arda gelen kasılmalar kaynaşır ve kuvvetin artmasına neden olur. Sinir hücreleri birden daha fazla kas lifinin uyarılmasına neden olmaktadır. Bu da motor birim olarak isimlendirilmektedir. Elektriksel uyaranlar bir akson boyunca ilerlediği zaman innerve olan bütün kaslar aynı anda kasılmaktadır.
Uzun süreli olan kasılmalar sonucunda kas gücünü aynı şekilde devam ettirememesi halinde kasta yorgunluk meydana geldiği söylenmektedir.