EğitimKalsiyum Karbonat (Caco3) Nedir, Ne İşe Yarar? Caco3 Hangi Besinlerde Bulunur?

Kalsiyum Karbonat (Caco3) Nedir, Ne İşe Yarar? Caco3 Hangi Besinlerde Bulunur?

23.03.2021 - 14:47 | Son Güncellenme:

Kalsiyum Karbonat dünya üzerinde en çok bulunan maddelerden birisidir. Özellikle yenilebilen hemen her şeyde bulunabilmektedir. Ayrıca sanayi alanında da sık rastlanılan elementtir. Bu element kimyasal bir bileşiktir. Kalsiyum Karbonatın element olarak sembolü CaCO3’tür. Şimdi; Kalsiyum karbonat (CaCO3) nedir, ne işe yarar? Kalsiyum karbonat hangi besinlerde bulunur? Tüm detayları ile derledik.

Kalsiyum Karbonat (Caco3) Nedir, Ne İşe Yarar Caco3 Hangi Besinlerde Bulunur

 Kalsiyum karbonat halk arasında “Kireç Taşı” olarak bilinmektedir. Doğada daha çok kayaç olarak bulunur. Özellikle mermer, kireç taşı, tebeşir, kalsit ve travertenler bu kayaçların en bilinenleridir.

Haberin Devamı

 Kalsiyum Karbonat (CaCO3) Nedir, Ne İşe Yarar?

 Yiyeceklerden içme suyuna, doğadaki kayaçlardan jeolojik kaynaklara, dünyadan uzaydaki gezegenlere kadar her yerde karşılaşılabilecek bir elementtir. Bu madde insanlar için sağlık takviyesi olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca sanayi, inşaat gibi birçok sektöründe en önemli maddelerindendir. 

 Kalsiyum karbonat; PVC üretiminde, seramik yapımında, kimyasal ve duvar boyalarında, inşaat sektörü için mermer üretiminde, sanayi sektöründe kullanılmaktadır. Tıp alanında ise, özellikle böbrek yolu fonksiyonları ile ilgili sıkıntı yaşayan hastalar için tedavi edicidir. Ayrıca pek çok ilaç için ek madde olarak kullanılır.

 Kalsiyum Karbonat Faydaları Nelerdir?

 Bu elementin yukarıda saydığımız birçok alanda kullanılmasının dışında besinler yoluyla kullanılmasının da canlılara faydaları oldukça fazladır. Kalsiyum karbonat.

Haberin Devamı

Yemeklerden sonra sindirim sistemi sıkıntılarına iyi gelir.

Metabolizmayı güçlendirir.

Sindirim enzimlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar.

Vücuda kalsiyum mineralinin takviyesini sağlar.

Kalsiyum desteği sayesinde diş ve tırnak sağlığına yardımcı olur.

Kalsiyum Karbonat Hangi Besinlerde Bulunur?

 Koyu renkli hemen her bitkide bulunan Kalsiyum karbonat; istiridye, yengeç, midye, ıstakoz, lahana, brokoli, karnabahar gibi birçok besinde de bulunur. Ayrıca içme sularında ve maden suyu gibi mineralli sularda da bulunmaktadır. Farklı yöntemlerle ufalanan yumurta kabukları, içerisinde yüksek oranda Kalsiyum Karbonat bulundurması nedeniyle ilaç ve bitkilerde kullanılabilmektedir.