EğitimKalorimetre Nedir, Neyi Ölçer? Kalorimetre Nasıl Çalışır?

Kalorimetre Nedir, Neyi Ölçer? Kalorimetre Nasıl Çalışır?

15.05.2021 - 14:01 | Son Güncellenme:

Isı sistemleri, özellikle binalarda kullanılan dairelerin ısınması için kurulan bir yapıdır. Ayrıca günümüzde ısı sistemi, istenilen her yere çekilebilmektedir. Isı sistemleri içinde ölçü birimleri bulunur. Ölçü birimleri, hayatımızı kolaylaştıran ve özellikle fatura kesmede adaletli bir fiyatlandırma için işimize yaramaktadır. Ölçü birimlerinden bir tanesi olan kalorimetre oldukça yaygın kullanılır. Peki nedir bu kalorimetre? Neyi ölçer? Nasıl çalışır? İşte merak edilen tüm detaylar.

Kalorimetre Nedir, Neyi Ölçer Kalorimetre Nasıl Çalışır

Kalorimetre, adından da anlaşılabileceği gibi bir ölçü birimi olup aynı zamanda da ölçüm aletinin adıdır. Bu aletin iki farklı adı daha bulunmaktadır. Bunlar pay ölçer ve ısı ölçerdir. Bazı durumlarda karmaşa yaşamamak adına bu üç adını da bilmekte fayda vardır.

Haberin Devamı

Kalorimetre Nedir? Neyi Ölçer?

Kalorimetre, bir ölçüm birimi olup aynı zamanda bir ölçüm aleti adıdır. Yani aletin ölçtüğü birim yine aletin kendi adı ile ifade edilir. Kalorimetre, en sık merkezi ısınma sisteminde kullanılır. Çünkü kalorimetre ısı ölçüm birimidir. Yani bir diğer adı olan pay ölçer, her bir birimin, dairenin ısınmak için ne kadar yakıt tükettiğini hesaplar. Bir başka şekilde ifade edecek olursak; merkezi sistemlerde her bir bağımsız birimin enerji tüketim miktarını ölçer. 

Kalorimetre Nasıl Çalışır?

Kalorimetre, her bir daire, iş yeri ya da bağımsız için ayrı ayrı hesap yapabileceği gibi aynı zamanda tüm birimlerin ortak ölçümünü de yapabilir. Kalorimetre ölçüm yapan bir alet olup çalışma sistemi tüketilen enerji miktarını hesaplamaktır. Peki bu hesaplama yani ölçüm işini nasıl yapar? Kalorimetre ölümü için cihazın takılı olduğu borudan geçen enerji, mekanik kısmın debi ölçü biriminden geçer. Buradan geçen miktar, sayaç tarafından kaydedilir. Burada elde edilen sonuç cihazın elektronik sayı kısmına iletilir. Böylece hesaplama gerçekleşir.