27.05.2021 - 11:12 | Son Güncellenme:
Bilimsel araştırmaların temeli olarak kabul edilen bu iki tip araştırmada sosyoloji, eğitim ve psikoloji alanlarını içeren sosyal bilimlerde toplum bireylerini inceleyen araştırmalar kalitatif araştırmalardır.
Kalitatif Araştırma Nedir?
Toplumun ve insanların davranışları hakkında sosyal bilimler alanlarında yapılan araştırmalara kalitatif araştırma adı verilmektedir. Özellikle görüşme, gözlem ve içerik analizleri gibi veri toplama içeriklerinin kullanıldığı bir yöntemdir. Olayların ve olguların geliştiği doğal ortamlar üzerinde gerçekçi bir algının ortaya konması sürecidir. Bundan dolayı nitel bir süreç olarak da bilinir. Kalitatif yöntemde, konu edilen kişiler ya da olgular ile ilgili detaylı bilgi edinmek ve gelecek çalışmalarda katkı sağlamak hedeflenmektedir.
Yöntemleri, Özellikleri ve Avantajları
Kalitatif araştırmaların özelliklerinden birisi karar vericileri desteklemek olarak bilinir. Bu bağlamda yapılan araştırmaların keşfedici bir yanı da bulunmaktadır. Bu yanı ile kalitatif araştırma ön hipotezlerin oluşturulmasını ve de olgu yada kişiler ile değişkenlerin saptanmasına katkı sağlar.
Küçük örneklemler üzerinden yola çıkarak bilgi sağlamak ve öngörüleri desteklemek amacında olan bu araştırma türünde keşfedici olgu ön plandadır. Hem de muhatapların tecrübeleri, davranışları ve hislerinin anlaşılması noktasında hedefler belirlenir.
Ölçülemeyen verileri toplamak anlamına da gelen kalitatif araştırmalar genelde, davranışları, düşünceleri, niyetleri, dilekleri, duyguları konu edinirler. Cevaplayan taraf ile daha uzun bir ilişki kurulurken, esnek bir çalışma yapılır. Bu araştırmacıya daha derinlemesine bir bakış açısı ve araştırma sonucu çıkartır. Bu araştırma davranışları ölçmez. Onların anlaşılmasını ve sonuçların ortaya konmasını amaç edinir.