Eğitimİyonlar Kimdir? İyon Uygarlığı Ve İyonyalıların Özellikleri Nelerdir?

İyonlar Kimdir? İyon Uygarlığı Ve İyonyalıların Özellikleri Nelerdir?

22.03.2022 - 14:18 | Son Güncellenme:

Tarihte birçok eski uygarlık olduğu bilinmektedir. Her uygarlığın yapmış olduğu savaşlar, yenilikler ve buluşlar olduğu bilinmektedir. Yani her eski uygarlık tarihin ilerlemesine farklı bir katkı sağlamıştır. İyonlar'da bunlardan birisi olarak tarihteki yerini almıştır. İyonlar kimdir? İyon uygarlığı ve iyonyalıların özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

İyonlar Kimdir İyon Uygarlığı Ve İyonyalıların Özellikleri Nelerdir

İyonlar hakkında tarihte birçok bilgi olduğu görülmektedir. Bu uygarlık bulunduğu coğrafyada kendi kültürünü yansıtmaya çalışmıştır. Uygarlığın kendine ait dini inanışı olduğu gibi yaşayış tarzlarıda kendilerine özeldi. Tabi bu uygarlığın bilimsel alan içinde o zamanki şartlarda önemli çalışmalar yaptıkları bilinmektedir. Ayrıca en merak edilen uygarlıklardan birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

İyonlar Kimdir? 

İlk Çağa baktığımız zaman Anadolu'da birçok farklı medeniyet olduğu görülmektedir. Bu medeniyetlerin birçoğu tarihin akışını değiştirecek adımlar atmışlardır. Yunanca yer alan 'lonia' kelimesi ise İyonya anlamına gelmektedir. İyonya bölgesi ise İyonların yaşadığı yerdir. Burada bulunan herkese İyonlar adı verilmiştir. 

Yunanları etkisi altına alan İyonlar Efes, Foça, İzmir ve Milet çevrelerinde kurulmuş olan önemli bir uygarlıktır. Başkentleri ise Milet olarak kabul edilmektedir. İyonların yayılmış olduğu coğrafya son derece verimli topraklardan oluşmaktaydı. Bundan dolayı güçlü ve etkili bir uygarlık olmayı başarmışlardır. Tarihe yön vermiş olan birçok ünlü ismi bile İyonlar yetiştirmişlerdir. Bunların arasında Homeros, Pisagor ve Heredot gibi isimlerde yer almaktadır. 

Haberin Devamı

İyon Uygarlığı ve İyonyalıların Özellikleri Nelerdir?

 İyon Uygarlığı Anadolu topraklarında varlık göstermiş bir uygarlıktır. Kurulduğu bölge Büyük Menderes ırmağı ile İzmir arasında yer alan bölgeydi. Ayrıca 'polis' adı verilen şehir devletleri kurdukları görülmektedir. İyonlar oldukça farklı alanlarda büyük gelişmeler yapmışlardır. Özellikle deniz ticareti konusunda en önemli uygarlıklardan birisi olduklarını görmekteyiz. 

İyonların Özellikleri

- Batı Anadolu topraklarında kurulmuş olan bir uygarlıktır. 

- Çok tanrılı din inanışı vardı. 

- İyonların İyonya adı verilen şehir devletinde yaşadıkları bilinmektedir. 

- İyonların başkentleri olmamıştır ve 12 tane şehir devleti kurarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. 

- Merkeziyetçi yapıları olmamıştır. 

- Siyasi yapılarında şehir devleti kurmak esası vardı.

- Koloniciliğe çok önem vermişlerdir. Ayrıca deniz ticaretinde oldukça gelişmiş bir uygarlık olarak dikkat çekmişlerdir. 

- Felsefe, tıp, tarih, edebiyat ve matematik alanlarında ileri seviyede yer almışlardır. 

- Heredot, Hipokrat, Homeros, Pisagor, Thales ve Hipokrat gibi isimlerin İyon olduğu bilinmektedir. 

- Sanata ve bilime ayrı bir önem vermişlerdir. Hatta mimariye de "İyon Nizamı"nı getirerek farklarını ortaya koymuşlardır.