Eğitimİyonik Karakter Nedir, Neye Bağlıdır Ve Nasıl Artar?

İyonik Karakter Nedir, Neye Bağlıdır Ve Nasıl Artar?

16.06.2021 - 14:06 | Son Güncellenme:

Özellikle kimya derslerinin kapsamında yer alan konulardan bir tanesi de iyonik karakterlerdir. İyonik karakterler sınavlarda sıklıkla sorulan sorulardan önemli bir kısmını oluşturur. Bu sebepten dolayı iyonik karakter konusunun iyi bir biçimde büyük bir önem arz eder. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

İyonik Karakter Nedir, Neye Bağlıdır Ve Nasıl Artar

 İyonik karakter ile iyonik bağ kavramları birbirleri ile tamamen aynı bir ifade olmasa da birbiriyle bağlantılı olan durumları ifade eder. Buna göre, iyonik karakter, bir bileşik içindeki her iki atom arasında bulunan elektronegatiflik farkı bakımından belirlenir. Bu farkın yüksek oluşu ise iyonik yapılı karakterin büyük olduğu manasına gelir. Bu ifade iyonik ve kovalent bağlar için geçerli bir konumdadır.

Haberin Devamı

 İyonik Karakter Nedir?

 İyonik karakter, eksi ve artı yüklü olan taneciklerin bir başka deyiş ile farklı iyonların elektriksel bir çekim kuvveti ile bir araya gelmiş olan bağ cinsine verilen bir isimdir. Elektron alan iyonlar eksi, veren iyonlar ise artı iyon şeklinde meydana gelir ve bu durum da iyonların bir kristal içinde tutulmasına yardımcı olur.

 İyonik Karakterler Neye Göre Artar?

 İyonik karakterlerin artışını ya da azalışını belirleyen iki tane önemli unsur bulunur. Bu önemli unsurlar şu şekilde açıklanır:

İyonların mevcut olan yüklerinin çarpımlarının mutlak değerine

İyonların yarıçapına

Bağı olmaktadır. Bu iki unsur içindeki herhangi bir değişme, direkt olarak iyonik karakterlerin yapısı da etkileyecektir.

Haberin Devamı

 İyonik Bağlar Periyodik Cetvel İçerisinde Nasıl Bir Değişim Gösterir?

 İyonik karakterin periyodik cetvel içerisindeki değişimi önemli bir konudur. İyonlaşma enerjileri arasında bulunan fark yükseldikçe iyonik karakterin kuvveti de yükselir. İyonik karakter daha çok periyodik cetvellerin sol kısmında yer alan metaller ile ve sağında bulunan ametaller arasında gerçekleşir.