Eğitimİstibra Ve İstinca Nedir, Nasıl Yapılır? İstibra Ve İstinca Yöntemleri Nelerdir?

İstibra Ve İstinca Nedir, Nasıl Yapılır? İstibra Ve İstinca Yöntemleri Nelerdir?

07.04.2021 - 15:57 | Son Güncellenme:

Arapça bir sözcük olan istibra ''beraat'' kelimesinden türetilmiştir ve pisliklerden uzak olmak anlamına gelir. İstinca ise necasetten temizlenmek ve arınmak manasında kullanılır. Halk arasında daha çok taharetlenmek olarak bilinir. Fıkıh kitaplarında ve sünnet ile ilgili kaleme alınmış eserlerde her iki terimden de sıklıkla bahsedilir. İstibra ve İstinca nedir, nasıl yapılır? İstibra ve istinca yöntemleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

İstibra Ve İstinca Nedir, Nasıl Yapılır İstibra Ve İstinca Yöntemleri Nelerdir

Dinimizde kıyafet ve beden temizliği konuları üzerinde titizlikle durulmuştur. Ayetler dışında hadislerde de her Müslümanın beden temizliğine dikkat etmesi gerektiği bildirilmiştir. Buhari ve Müslim'in aktardığı ''temizlik imanın yarısıdır'' hadisi de bunun en büyük kanıtlarından biridir. Bu nedenle her Müslüman istibra ve istinca kurallarını harfiyen uygulamalıdır.

Haberin Devamı

İstibra ve İstinca Nedir?

İstibra küçük abdesti yaptıktan sonra yapılan temizliktir. İstincanın sözlük anlamı ise pisliklerden temizlenmek ve arınmaktır. Taharetlenme ile eş anlamlı olan istinca büyük abdestten sonra yapılan temizlik anlamına gelir.

İstibra ve İstinca Nasıl Yapılır?

İstibra erkeklerin abdestini bozduktan sonra idrar sızıntısının kesilmesi için bir süre daha beklemesi demektir. Bu süre 2 -3 dakika aralığında değiştiği için Müslümanlara bulundukları yerde en az 40 adım atmaları önerilir.

İstinca ise, taharet musluğu açılarak yapılmalıdır. Müslümanların istinca yaparken dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri, temizlenirken sağ değil sol ellerini kullanmalarıdır. Çünkü İslam fıkhına göre istincanın sol el ile yapılması vaciptir.

Haberin Devamı

İstibra ve İstinca Yöntemleri Nelerdir?

İstinca yaparken bol su kullanılması israf değil helaldir. Bu nedenle temizlenirken taharet musluğu sonuna kadar açılmalı ve bol su kullanmaktan imtina edilmemelidir. İstibra da su ile yapılmalıdır.

Suyun bulunmadığı yerlerde istibra peçete ile istinca ise küçük taşlarla yapılabilir. İstibradan sonra en az 40 adım atmak da her Müslümana vaciptir.