02.06.2021 - 17:40 | Son Güncellenme:
610 senesinde Hz. Muhammed'e (s.a.v) inmiş olan ilk vahiy ile beraber başlamış olan İslam dininin yayılma aşaması hızlı bir biçimde gerçekleşmiştir. Hz. Peygamber hayattayken İslam dini tüm Arabistan'da kabul edilmiştir ve Müslümanlar o dönemin kuvvetli imparatorlukları ile rekabet edebilecek hale gelmiştir. Daha sonra gelmiş olan Hulefa-i Raşi Dört Halife adı verilen dönemdeyse İslam dini, Orta Asya ile Anadolu topraklarına kadar yayılmıştır. Avrupa için karanlık bir çağ olan Orta Çağ içerisinde Müslümanlar ilmi çalışmalarıyla bilime yön vermişlerdir.
İslam Medeniyetinde Bilimsel Sürecin Ortaya Çıkışı
İslam medeniyeti kapsamında bilimsel süreçleri başlatmış olan ilmi çalışmalar ilk olarak vahiyle ortaya çıkmaya başlamıştır. Kur’an ve sünnetin bilime, öğrenmeye ve bilgiye teşvik eden buyruklarıyla, Müslümanların başta dinî ilimler dahil olmak üzere insanlığın yararına olan her çeşit bilgiye yönelmelerini sağlamıştır.
İslam Medeniyetinde Bilim ve Düşüncenin Gelişim Süreci
İslam bilim tarihi içerisinde ilk olarak dinin iki temel kaynağı olan Kur’an'ın ve sünnetin anlaşılabilmesi ve yorumlanabilmesine odaklanılmış bir ilmî faaliyetin ortaya çıktığı görülür. Bu kapsamda fıkıh, tefsir, kelam ve hadis gibi ilim dalları meydana gelmiştir. Daha sonra ise fen bilimleri ve sosyal bilimler üzerinden düşünce ve bilim gelişmiştir.
İslam Medeniyetinde Ön Plana Çıkan Bilim Kurumları Nelerdir?
İslam medeniyetinde ön plana çıkmış olan çok sayıda bilim kurumları mevcuttur ve bu kurumlar şu şekilde sıralanır
Mektep
Rasathane
Medrese
Daru'l-Kur'an
Şifahane
Beytü'l hikme
Daru'l-had
Kütüphane