10.03.2021 - 15:16 | Son Güncellenme:
Islak imza bir imza çeşididir. Islak imza bir kişinin kalemle belge üzerine attığı kendine özgü, kendi el ürünü olan imzadır. Yani orijinal metin üzerindeki kalemle atılan imzadır.
Islak İmza Nedir?
Islak imzanın en önemli özelliği orijinal metin üzerine atılmış el ürünü imza olmasıdır. Yani herhangi bir fotokopi ya da suret üzerindeki imzayı ifade etmez. Başka bir anlatımla kişinin el ürünü olan imza; genellikle mavi renkli kalem kullanılarak orijinal belge üzerine atılan imzadır. Yani sadece orijinal belgedeki ıslak imza ıslak imza kabul edilir.
Türk Hukukunda ıslak imza mevzuatta düzenlenmiştir. Türk Borçlar Kanunu açıkça "elle atılan imza" ifadesini kullanmaktadır. Aslında ıslak imza tabirinin hukuki olarak doğru ifadesi "elle atılan imza"dır. Ancak yaygın bir biçimde ıslak imza kavramı yerleşmiştir. Mevzuatta birçok yerde ıslak imza ile ilgili düzenleme bulunmaktadır. Örneğin; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliği ile kart başvuru sahibinin "ıslak imzası" nın alınması gerektiği düzenlenmiştir. Bu yöntemle kimlik kartı kişiselleştirilmektedir.
Islak İmza Nasıl Atılır?
Islak imza mürekkepli kalemle atılır. Islak imza orijinal metin üzerine atılır ve genellikle de mavi mürekkepli kalemler tercih edilir ve kullanılır. Kaşe ile ya da fotokopi ve karbonlu nüsha belgelerdeki imzalar ıslak imza kabul edilmez.
Dünyada ve ülkemizde de yaşanan dijital dönüşüm hayatın her alanını yeniden şekillendirmektedir. Bu dönüşüm ve değişim "ıslak imza" konusunda da ortaya çıkmaktadır. Bugün artık "e-imza" denilen bir elektronik imza uygulaması yürürlüğe girmiş olup hukuken ıslak imza ile eşdeğer nitelik ve öneme sahip bulunmaktadır.