24.03.2022 - 16:15 | Son Güncellenme:
İş sağlığı ve güvenliği iş hayatı içerisinde beyaz veya mavi yaka için geçerli olmak üzere sağlık ve güvenliği sağlayan işçinin iş güvenliğini teminat altına alan işçi ve işveren sorumluluklarını ifade eden kanun olarak ifade edilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Hangi Bakanlık Tarafından Yönetilir?
İş sağlığı ve güvenliği Ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Sosyal Sigortalar kurumuna bağlı olarak yönetilmektedir. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılan yönetmelik ve yönergelerin karara bağlanarak kanun haline getirilmekte ve ilgili kurum tarafından yürütülmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik müdürlüğü bu anlamda sıklıkla denetimlerini sürdürmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Ne Zaman Hazırlanmıştır?
İş sağlığı ve güvenliği işçi çalıştığı iş ortamında muhtemel kazalardan korunması amacıyla 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası 20.06.2012 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yasa kabul edilerek 30.06.2012 tarih ve 28339 no'lu Resmi gazete de yayınlanması ile yürürlüğe girmiştir.
Bu yasaya göre bir işveren işyerinde sadece bir işçi çalıştırsa dahi işçinin iş sağlığı ve iş güvenliğinden tam sorumluluk altına girmektedir. Bu bağlamda işçi çalıştırılan işyerinde öncelikle bir işyeri hekimi ve bir de iş güvenliği uzmanı istihdam etme sorumluluğu yer almaktadır.
İşçi de en işveren kadar işçi sağlığı ve güvenliğinden sorumlu olmakla birlikte işyeri hekimi ve uzman iş güvenliği bu durumu sürekli olarak kontrol etmekle ve sonucunu raporlamak ile sorumlu olmaktadır.