18.04.2023 - 16:39 | Son Güncellenme:
İslam'da Allah irade-i külliye ya da irade-i asliyye, insan ise irade-i cüzziye olarak nitelendirilir. İrade-i külliye, sonsuzdur çünkü Allah her şeyi yapmaya, yoktan var etmeye ve yarattıklarını bir anda yok etmeye muktedirdir. İrade-i cüzziye ise sınırlıdır. Çünkü insanın seçme gücü de Allah'ın iradesine bağlıdır. Evrende bir şeyin gerçekleşmesi ya da değişmesi için önce Allah'ın istemesi ve izin vermesi gerekir.
İrade Ne Demek?
İrade hem seçmek hem de seçtiğin şeyi hayat geçirme gücüdür. Örneğin, bir kişinin yaşayacağı şehri, öğrenim göreceği okulu ya da evleneceği kişiyi seçmesi, iradidir. Hayvanlarda irade yerine içgüdü vardır. İçgüdünün, iradeden en önemli farkı bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirilmesidir. İrade sahibi olmak içinse önce akıl sahibi olmak gerekir.
Allah insana hem akıl hem irade verdiği için, onu yeryüzüne halife olarak atamıştır. İnsanın meleklerden üstün olmasının nedeni de, irade sahibi olmasıdır.
Kelimenin ikinci anlamı ise emirdir. Kelime buyruk ve ferman sözcükleriyle eş anlamlıdır. İrade etmek ise emretmek anlamına gelir.
Örnek Cümle:
"Padişahımız, derhal saraya gelmesini irade etti.
İrade Nasıl Oluşur?
İrade, 6 yaşından sonra oluşmaya başlar ve ilk gençlik döneminde olgunlaşır. İradenin oluşması için, kişinin önce kendini tanıması gerekir.
İrade Nasıl Güçlendirilir?
İradenin güçlenmesi birçok farklı parametreye bağlıdır. Öncelikli olarak kişinin kendine ve seçimlerine güvenmesi gerekir. Karakterin gelişim sürecinde, içinde yaşadığı toplumu tanımak da iradenin güçlenmesi yolunda atılan en önemli adımlardan biridir. İrade, bir anlamda kişinin önce kendini bilmesi demektir.