15.06.2021 - 12:32 | Son Güncellenme:
İnstant maya, ev tipi gıda üretimi için kullanılan, içerisinde bulunan tek hücreli mikroorganizmaların etkileşimi sayesinde hamura şişkinlik ve yumuşaklık kazandıran maya çeşitlerinden bir tanesidir. İnstant mayaların hamur içerikli gıdaların birçoğunda kullanılırlar. Soğuk su ile doğrudan temas edebilen bu tip mayaların serin ortamlarda saklanması tavsiye edilir.
İnstant Maya Nedir?
Pratik bir maya türü olan instant mayalar raflarda uzun süre saklanabilen, genellikle ekmek yapımında kullanılan, süt veya su ile çözünmeye ihtiyaç duymadan yoğurma işlemi sırasında anında ilave edilebilen ürünlerden biridir. İnstant maya ile yapılabilen birçok tarif bulunur. Çörekler, poğaçalar, ekmek ve açma gibi hamur içerikli ürünler instant maya ile elde edilir. Bu mayanın en önemli özelliği hamura kazandırdığı şişkinlik ve yumuşaklıktır.
İnstant Maya Nasıl Kullanılır?
İnstant maya kullanılırken su veya süt ile çözünme gereksinimi olmaksızın hamurun yoğurulma sürecine ilave edilerek tüketilebilir. Yoğurulacak ürünün üzerine serpiştirilmesi veya dökülmesi yeterli olmaktadır. Genellikle 1 paket instant maya kullanımı hamurun yeterli ölçüde kabarmasını sağlamaktadır. Ancak yapılacak tarife ve elde edilmek istenen ürünün miktarına göre de instant maya kullanımı artabilir. Maya kullanımı ne kadar fazla olursa fırınlanan ürünün kabarma seviyesi o kadar artmaktadır. Bu nedenle bazı ürünlerde yarım paket maya kullanımı da tercih edilebilir.
İnstant Maya Ne İşe Yarar?
İnstant mayaların tamamının ortak bir amacı vardır; hamurun şişkin ve yumuşak olmasını sağlamak. Özellikle ekmek, poğaça, açma gibi hamur işi ürünlerde kabarıklığın oluşması hem görüntü hem de tat anlamında tercih edilen bir kriterdir. Tuzlu veya tatlı ürünlerde lezzeti sağlamak için instant maya kullanımı olmazsa olmaz etmenlerden bir tanesidir.
Pide ve ekmek üretiminin ana maddelerinden biri haline gelen instant mayalar hamurun kabarmasının yanı sıra uzun süre bu haliyle korunmasını da sağlamaktadır. İnstant mayaların kullanılmadığı hamur ürünlerinde kabartma minimal düzeyde olmakla, yumuşaklık ve şişkinlik istenilen seviyeye ulaşmamaktadır. Bu nedenle instant mayaların kullanımı tercih edilir.