30.10.2021 - 17:03 | Son Güncellenme:
Hassas inkübasyonlar inkübatörde değil, su banyosunda gerçekleştirilir. Bunun için su banyosu da bir çeşit inkübatör ortamı oluşturur.
İnkübatör Nedir?
İnkübatör, sıcaklığı ayarlanabilen ve inkübasyonun yapıldığı kabinlerdir. Amacına göre soğutmalı, karbondioksitli, vakumlu olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Mikroorganizmaların kültür ortamlarına ekildikten sonra çoğalmasını sağlamak için, belli bir ısı derecesinde tutulması gerekir. Bu amaçla kullanılan aletlere etüv ya da inkübatör adı verilir. Bu sayede mikroorganizmalar sabit sıcaklıkta rahatlıkla yetiştirilebilir.
İnkübatör Ne İşe Yarar?
İnkübatör, yapay koşullar altında mikroorganizmaların yetiştirilebilmesi için sağlanan yapay bir laboratuvar ortamıdır. İnkübatör, sabit sıcaklık her yerde ve her zaman aynı olmalı ya da ± 0,5° C’ lik bir farktan büyük olmaması gerekir. İnkübatör istenilen dereceye göre ayarlanabilir. Sahip olduğu termostat sayesinde her zaman aynı dereceyi muhafaza ediyor. Alete eklenmiş olan bir termometre yardımı ile ısının kontrolü de yapılabiliyor. Kullanım amacına göre farklı çeşitlerdeki İnkübatör seçenekleri kullanılabiliyor.
İnkübatör Nerelerde Kullanılır?
İnkübatör, biyoloji, ziraat ve zooloji alanlarında donma, kurutma alanlarında sıkça kullanılır. İnkübasyon ve uzun süreli saklama için de; gıda, ilaç ve kozmetik sanayiinde kalite kontrol laboratuvarlarında, endüstriyel, okul laboratuvarında çok sık tercih ediliyor.
Madencilik sanayisinde, sağlık kurumları ve biyomedikal araştırma kurumlarında ihtiyaç duyulan inkübasyon, dondurma, kurutma gibi pek çok farklı alanda kullanılabilir. Pek çok alanda aktif bir şekilde kullanıldığı için bu nedenle inbüktörler oldukça önemlidir.