10.06.2021 - 00:16 | Son Güncellenme:
İmam atamaları, Diyanet işleri tarafından yapılmaktadır. Kişilerin imam olabilmeleri için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi imam hatip lisesinden mezun olmaktır.
İmam Nasıl Olunur?
İmam olmak için sadece imam hatip lisesinden mezun olması gerektiği ile alakalı yanlış bir kanı vardır. Ancak imam olmak için farklı bir yöntem daha bulunmaktadır.
Düz liseden mezun olan kişiler 2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında imam olabilmektedirler. İmamlık sadece erkeklerin yapabileceği bir meslektir. Bunun yanında imam olmak için hafız olma şartı bulunmamaktadır.
İmam hatipten mezun olmasanız bile imam olma şansınız vardır. Bunun için normal lise mezunlarının üniversite sınavına girerek 2 yıllık ya da 4 yıllık İlahiyat okuması gerekir.
Bu eğitimleri bitirenlerin Din Hizmetleri Alan Bilgisi sınavına girmesi ve bu sınavda başarılı olması gerekmektedir. Bunun yanında imam olmak isteyenlerin KPSS sınavına girme şartı da bulunmaktadır.
İmam Olmanın Şartları Nelerdir?
İmam hatipten mezun olan kişiler direkt DHBT sınavına girebilmektedir. Atama yapılırken İmam hatip lisesinden mezun olanlar ile üniversite ilahiyat bölümünden mezun olanlar arasında fark bulunmamaktadır.
Din Hizmetleri sınavı, Diyanet tarafından ÖSYM'ye yaptırılan bir sınavdır. Bu sınav sözlü ve yazılı olarak iki kısımdan oluşur. Önce adaylar sözlü sınava girmektedir.
Sözlü sınavlarda adaylara;
Cemaate namaz kıldırma
Mevlit yönetme
Kur'an-ı Kerim okuma ile alakalı sorular sorulmaktadır.
Sözlü sınavı geçen adaylar yazılı sınava girmeye hak kazanır. Yazılı sınavda adaylara okulda görmüş oldukları dersler ile ilgili sorular sorulur.