01.06.2021 - 03:23 | Son Güncellenme:
Tiyatro, bir sahne içerisinde, seyircilerin önünde bulunan oyuncuların sergilemesi amacı ile hazırlanış oldukları gösterileri ifade eder. Farklı bir biçimde olayların ve duyguların hareket ve konuşmalar yardımı ile anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilmekte olan eser manasında kullanılır. Tiyatro, bir sahne sanatını kapsar. Tiyatro eseri, olayları oluş yolu ile gösterir.
İlk Yerli Tiyatro Eseri Nedir ve Hangi Dönemde Ortaya Çıkmıştır?
Tanzimat dönemi şair ve yazarları arasında önemli bir konuma sahip olan, İbrahim Şinasi'ye ait olan eseri “Şair Evlenmesi” Türk tiyatrosunun ilk tiyatro eseri olma özelliğine sahiptir.
İlk Tiyatro Eserinin Konusu Nedir?
İlk olarak 1860 senesinde Tercüman-ı Ahvâl'de bölüm bölüm yayınlanan, sonrasında ise kitap haline dönüştürülen tiyatro eseri, yoksul olan fakat alafranga davranışları ile mahallede dikkati çeken Müştak Bey’in sevdiği genç ve güzel Kumru Hanım yerine, huysuz ve yaşlı olan ablası Sakine Hanım ile evlenmeye mecbur bırakılmasını anlatır.
İlk Yerli Tiyatro Eserinin Önemi Nedir?
Şair Evlenmesi'nin önemi, sadece ilk deneyim oluşunda bulunmaz. Bu küçük piyes içerisinde her anlamda alınabilecek dersler vardır.” sözleri ile önemini vurgulamış olduğu tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi, görücü usulü evliliği eleştiri. Orta oyun ile Batı tiyatrosunun birikimlerini bir arada yansıtmakta olan eser ölümsüz bir klasik niteliğine sahip olarak edebiyat tarihindeki yerini korumaktadır.
Gerçek Anlamda Sahnede Sergilenen İlk Tiyatro Eseri Hangisidir?
Sahnelenen ilk tiyatro eseri, Namık Kemal tarafından yazılmış olan "Vatan Yahut Silistre" isimli eserdir. Vatan yahut Silistre, Türk Edebiyatı'nın içerisinde batılı anlamda yazılmış olan ve oynanan ilk tiyatro eseridir. Bu yönünden dolayı büyük bir önem arz eder.