EğitimHüsn-İ Hat Nedir, Nasıl Yapılır? Hüsn-İ Hat Malzemeleri Nelerdir?

Hüsn-İ Hat Nedir, Nasıl Yapılır? Hüsn-İ Hat Malzemeleri Nelerdir?

01.06.2022 - 16:18 | Son Güncellenme:

Hüsn-i Hat, uzun yıllardan beri kullanılmakta olan güzel yazı sanatıdır. Bu güzel yazı sanatının başlıca özelliği ise Arap harflerinden oluşmasıdır. Hat sanatı olarak da bilinen Hüsn-i Hat, günümüze kadar usta çırak ilişkisi ile gelmiştir. Hüsn-i Hat, sanatının ortaya çıkması ise 6. yy ve 10.yy arasına tekamül etmektedir. Hüsn-i Hat hakkında ayrıntıları derledik.

Hüsn-İ Hat Nedir, Nasıl Yapılır Hüsn-İ Hat Malzemeleri Nelerdir

Hüsn-i Hat, çeşitli yerlerde kurs olarak verilmektedir. İsteyen hobi, isteyen güzel sanat amacı ile gerçekleştirebilir. Burada yer alan Hat, Arapça çizgi demektir. Sanatın kendine özgü şekilleri ve kuralları bulunmaktadır. Geçmişten gelen bir miras olarak halen günümüzde Hüsn-i Hat sanatı devam etmekte ve öğretilmektedir..

Haberin Devamı

Hüsn-i Hat Nedir?

Hüsn-i Hat, yazı ve çizgilerden oluşan güzel sanattır. Arap harfleri çerçevesinde oluşan çizgiler, ortaya güzel bir eser çıkarmaktadır. Ortaya çıkan bu güzel yazı eserine de Hüsn-i Hat denilmektedir. 6 farklı çeşidi vardır. Bunlar;

 Kufi Hat

 Sülüs Hat

 Nesih Hat

 Rika Hat

 Reyhani Hat

 Tevki Hat

Hüsn-i Hat Nasıl Yapılır?

Hüsn-i Hat, ilk aşamada hattatlık yapan usta kişilerden alınacak olan bir eğitim, kurs ile yapılabilir. Belirli kural ve şekillere sahip olan Hüsn-i Hat sanatı öğrenmek sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Bu süreçte Arap harfleri iyi tanınmalıdır. Hat sanatında harfler belirli semboller haline getirilir. Daha sonrasında harfe uygulanır. Gözlem, kendini geliştirmek ve hayal gücüne dayalı olarak gelişir. Çünkü ortaya çıkan eserler, hattatın hayal gücünü de yansıtır. 

Haberin Devamı

Hüsn-i Hat Malzemeleri Nelerdir?

Hüsn-i Hat, malzeme bakımından bir kaç temelden oluşur. Hüsn-i Hat malzemeleri şunlardır;

 Kalem

 Kalem tıraş

 Makta (kamış kalemlerin ucunu kesmek için kullanılır)

 Mühreleme (kağıdı düzelten alet)

 Ahar (kağıdı boyamak için)

 Mürekkep

 Likaa (hokkalara konulan ipek)

 Hokka