EğitimHumbaracı Nedir, Kime Denir? Humbaracı Ocağı'nın Görevleri Nelerdir?

Humbaracı Nedir, Kime Denir? Humbaracı Ocağı'nın Görevleri Nelerdir?

03.11.2021 - 01:30 | Son Güncellenme:

Farsça hum-i pâreden (içine para konan küp) bozma bulunan humbara (kumbara) askerî terim olarak da bilinen demirden yapılan, içine patlayıcı madde doldurulan yuvarlak bir çeşit mermiye verilen isimdir. Bu mermiyi havan topu ile kullanan topçuya humbaracı (kumbaracı), bunu kullanan ve yapanların bağlı olduğu ocağa da humbaracı ocağı adı verilirdi. Humbaracı nedir, kime denir sizler için derledik.

Humbaracı Nedir, Kime Denir Humbaracı Ocağının Görevleri Nelerdir


Farklı büyüklüklerde ve ağırlıklarda olan humbaraların el ile atılanlarına ise, "humbara-i dest" (humbara-i ma'den-i dest), havanla atılanlarına ise, "humbara-i kebîr" ismi verilirdi.

Humbaracı Nedir?

Humbara, Farsça hum-i pâreden bozma yapılan humbara (kumbara) askerî bir terim olarak demirden yapılırdı. Humbara, içine patlayıcı madde doldurulan yuvarlak bir çeşit mermiye verilen isimdir.

Humbaracı Kime Denir?

Humbara mermisini havan topu ile kullanan topçuya humbaracı (kumbaracı), bunu kullanan ve yapanların bağlı olduğu ocağa da Humbaracı Ocağı adı verilirdi.

Humbaracı Ocağı'nın Görevleri Nelerdir?

Humbara ocağı, humbara yapmak ve bunları kullanmakla görevli olan askerlerden meydana geliyordu. Humbara ocağının başlıca görevleri vardı. Bunlar ise;

Haberin Devamı

Kalelerdekiler zeamet ve tımarlı idiler.

Zaman zaman İstanbul’a gelerek bilgilerini toplandılar. Savaş olduğu zaman da yerlerine dönerlerdi.

Öbür ocaklar gibi Humbaracı ocağı da zaman içinde bozuldu.

Ahmed Paşa, Bosna’dan getirdiği 300 humbaracı ile birlikte yeni bir ocak kurdu.

Sadrazam Topal Osman Paşa, İslâmiyetini kabul ederek Osmanlıların hizmetine giren kont Bonneval’i (Humbaracıbaşı Ahmed Paşa) İstanbul’a çağırarak Humbaracı ocağını yeniden düzenlemek için görevlendirdi.

İslamiyet’i kabul eden üç Fransız da zabit olarak ocağa alındı.

Humbaracı ocağı bu yeni teşkilatı ile üç odaya ayrıldı.

Her odada bir odabaşı, üç nefer otuzbaşı, iki nefer ellibaşı, bir çavuş ile vekilharç, on nefer onbaşı, tabip ve imam yer alıyordu.

Haberin Devamı

Her askerin yevmiyesi on sekiz akçe olarak belirlendi ve hepsi maaşlı oldu. Aynı zamanda humbaracıların tımarlı sınıfı da kaldırıldı.

 

KEŞFETYENİ
Sahnede başka gerçek hayatta başka! İsimlerini duyunca şaşıracaksınız
Sahnede başka gerçek hayatta başka! İsimlerini duyunca şaşıracaksınız

Cadde | 23.04.2025 - 08:13

Kimisini Sezen Aksu olarak biliyoruz kimisini Müslüm Gürses, fakat onlar ünlü olduktan sonra isim değiştirdiler. İşte sahne adıyla hafızalarımıza kazınan ünlüler ve asıl isimleri…

Yazarlar