02.06.2021 - 17:05 | Son Güncellenme:
Hücre iskeletinin yapısı, görevi ve dinamik davranışı organizmaların ve hücrelerin tipine bağlı şekilde oldukça farklı olabilir. Aynı hücre içerisinde bile hücre iskeleti, öbür proteinlere ve ağın öncesindeki geçmişine bağlı şekilde çeşitli özellikler gösterebilir.
Hücre İskeleti Nedir?
Hücre iskeleti, parazitler ve arkea dahil olmak üzere bütün hücrelerin sitoplazmasının içinde bulunan, hücre çekirdeğinden başlayıp hücre zarına kadar uzanan ve protein filamentlerinin birbirlerine bağlanmasını sağlayan dinamik ve kompleks bir ağıdır. Çeşitli organizmaların hücre iskeleti mekanizmaları benzer proteinlerden meydana gelir. Ökaryotlarda hücre iskeletini matrisi, hücrenin ihtiyaçlarına bağlı şekilde hızlı büyüme ya da küçülme becerisine sahip üç temel proteinden oluşmuş olan dinamik bir yapıdır.
Hücre İskeletinin Elemanları Nelerdir?
Hücre iskeleti mikrotübüller, mikrofilamentler ve ara flamentler olmak üzere üç farklı elemandan oluşur.
Hücre İskeletinin Görevleri Nelerdir?
Hücre iskeletinin çok sayıda ve birbirinden farklı özellikleri bulunur. Bu özellikler şu şekilde sırlanabilir
Birincil görevi hücreye şekil verilmesini sağlamaktır.
Hücrelerin mekanik yapılı olan etkilere karşı direnç kazanabilmesini sağlamak
Hücre dışında bulunan bağ dokuya ve öbür hücrelere bağlanarak bütün dokuları stabilize etmek
Pek çok hücre sinyalinin iletim aşamasında görev alan iskelet, hücrenin dışından materyal alımının sağlanması
Hücre bölünmesi esnasında kromozomların ayrılma işleminin gerçekleştirilmesi
Hücrenin bileşenlerinin organize edilmesinin sağlanması
Hücre içi nakliye işlerinde, hücre içerisindeki organellerin ve veziküllerin hücre içerisindeki hareketinin gerçekleştirilmesi,
Gibi birbirinden farklı niteliklere sahip olan önemli görevlerin yerine getirilmesini sağlar.
Hücre İskeletinin Özellikleri Nelerdir?
Hücre İskeleti, hücre biçimini ortaya çıkmasında ve korunmasında önemli bir niteliğe sahiptir. Prokaryot canlılarda hücre iskeleti bulunmaz. Organellerin sitoplazmanın içerisinde uygun bir konumda tutulabilmesini sağlar. Hücrenin bölünme sürecinde kromozomların hareket etmesini sağlamada önemli bir rol oynar.
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.