21.05.2021 - 14:30 | Son Güncellenme:
En çok hububat yetiştirilen il, ülkemizin yüzölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya'dır. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya'da her yıl yaklaşık 30 ton hububat yetiştiriliyor. Yetiştirilen hububatların %30'u ise 10'dan fazla ülkeye ihraç edilmektedir.
Hububat Nedir?
Hububat, un üretiminde kullanılan yüksek proteinli ve taneli bitkilerin genel adıdır. Sadece protein değil E vitamini bakımından da zengin olan hububat ürünleri, vücudun lif ihtiyacını karşılar. Bağışıklık sistemini güçlendiren tahıllar hastalıklara karşı vücut direncini yükseltir.
Hububat ürünlerinin en önemli faydalarından bir diğeri ise tokluk hissi vermesidir. Bu nedenle birçok farklı diyet programında tahıllara yer verilir.
Hububat Ürünleri ve Çeşitleri Nelerdir?
1- Buğday:
Ülkemizde en fazla hububat yetiştirilen bölgelerin başında Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi geliyor. Buğdaydan elde edilen unlar ekmek yapımında kullanılır. Durum buğdayından yapılan diğer yemeklerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir: Makarna, Aşı çorbası ve buğday salatası
2- Mısır:
Genellikle salatalarda kullanılan mısır, kalsiyum oranı en yüksek hububat ürünlerinden biridir. Kemik gelişimini destekleyen mısır diş sağlığına da iyi gelir.
3- Arpa:
Ülkemizin neredeyse tüm bölgelerinde yetiştirilen arpadan hayvan yemi yapılır.
4- Yulaf:
Genellikle kahvaltılık gevreklerde ve muslilerde, süt ile birlikte tüketilen yulaf, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelir.
Çavdar ve pirinç de hububat çeşitleri arasında yer almaktadır.