EğitimHortum Nedir? Hortum Nasıl Ve Neden Oluşur?

Hortum Nedir? Hortum Nasıl Ve Neden Oluşur?

06.08.2021 - 04:42 | Son Güncellenme:

En tehlikeli ve en kötü doğa olayları içerisinde hortum yer almaktadır. Bunun ne anlama geldiği ve nasıl oluştuğu ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, hortum nedir? Hortum nasıl ve neden oluşur detayları ile derledik.

Hortum Nedir Hortum Nasıl Ve Neden Oluşur


Dünyanın birçok farklı yerinde küçük ya da büyük boyutlarda hortum meydana gelebilmektedir. Ciddi bir doğal afet olarak öne çıkan hortumlar, her ne kadar küçük olsa dahi Türkiye'nin farklı bölgelerinde de sık sık yaşanır.

Hortum Nedir?

Kümülüs bulutları ile beraber bağlantılı şekilde silindir biçiminde dönerek hareket eden rüzgar türüne hortum denmektedir. Özellikle bazı ülkelerde hortum o kadar büyük noktaya ulaşır ki, büyük bir binayı ya da ev ve arabaları havaya kaldırıp fırlatabilmektedir.

Hortum Nasıl Ve Neden Oluşur?

Yer seviyesinden hızlı bir şekilde yükselen hava, basıncı ve sıcaklığı önemli oranda düşürür. Bu sırada ise rüzgar şiddetini artırırken aynı zamanda su buharı yoğunlaşır. Yoğunlaşmış olan su buharı bulutun ardından görünmeye başlar ve spiral biçiminde daha belirgin bir görüntü oluşur. Böylece havanın daha kararlı hale gelmesi ile beraber hortum meydana gelmektedir.