EğitimHızlı okuma nedir? Nasıl hızlı okunur?

Hızlı okuma nedir? Nasıl hızlı okunur?

26.10.2017 - 15:07 | Son Güncellenme:

Kitap okurken veya ders çalışırken okuduğunuz konuyu hem anlayıp hem de daha hızlı okuyup bitirmeniz mümkün. Hızlı okumayı birkaç basit yöntemle geliştirebilirsiniz. Nasıl hızlı okunur?

Hızlı okuma nedir Nasıl hızlı okunur

Kitap okumak için yeterince zaman bulamayanlar veya ders çalışırken bir konuyu daha hızlı okuyup bitirmek isteyenler için hızlı okuma son derece faydalı bir alternatif oluyor.

Haberin Devamı

Hızlı okuma nedir?

Okuma hızının, birçok farklı yöntemle geliştirilerek kısa sürede birden fazla bir metin veya kitabı anlayarak okuyabilme becerisine hızlı okuma deniyor. Burada en önemli nokta okunan metnin anlaşılması. Çünkü ne kadar fazla sayıda metni aynı anda okuduğunuz değil, okuduklarınızan anladıklarınınz önem taşıyor.

Hızlı okumanın temelinde, beyin ile göz egzersizleri üzerinde çalışarak, algılama kapasitesini artırmak ve okunan metni algılamak yer alıyor.

Nasıl hızlı okunur?

- Hızlı okumak için, öncelikle okumayı yavaşlatan nedenleri ortadan kaldırmak gerekiyor. Bunun için okuduğunuz metni kelime kelime ayırarak okumak yerine bir bütün olarak okumaya çalışın. Anlamadığınız kelime veya cümleyi tekrar tekrar okumanın sizi yavaşlattığını hatırlatmakta fayda var. Cümlenin akşına uygun olarak kelimelere ayırmadan okumaya devam edin.

Haberin Devamı

- Okuduğunuz metin ile aranızda belli bir göz mesafesi olması gerekiyor. Eğer bu mesafeye dikkat etmezseniz, okumanız güçleşir ve okuma hızınız yavaşlar. Hızlı okumak için okuduğunuz metin ile göz mesafenize önem verin.

- Bazı kitapların içinde yer alan içindekiler kısmı okuma hızını artırmaya dolaylı olarak yardımcı oluyor. İçindekiler kısmından, kitabın hangi bölümünde ne anlatıldığını öğrenebiliyorsunuz. Özellikle ders çalışırken işinize yarayacak olan bu yöntemle, direkt olarak çalışmanız gereken bölüme geçip, konunun detay kısımlarına hakim olabilirsiniz. Hızlı okuma ile ilgili yapılan
araştırmalar, okunan konu ile ilgili konu başlığı dahil bilgi sahibi olmanın, okumayı hızlandırdığını ve hızlı okunan metnin daha kolay anlaşıldığını ortaya çıkarmış.

- Okuma hızını artırmak için, bir metin veya kitap okunurken okunan kısmın yalnızca göz ile takip edilmesi öneriliyor. Sesli okumak veya okurken dudak hareketleriyle metni tekrarlamak, beyni meşgul ettiği için okuma hızını düşürdüğü biliniyor.

Bunun yanı sıra kelime hazineniz arttıkça, hızlı okuma becerisinin de gelişeceğini unutmayın. Günlük hayatta karşılaştığınız ve anlamını bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını mutlaka öğrenin.

Haberin Devamı

Zeynep BALİÇ