EğitimHititler Nerede Kuruldu, Neyi Buldu? Kısaca Tarihi, Başkenti, Özellikleri

Hititler Nerede Kuruldu, Neyi Buldu? Kısaca Tarihi, Başkenti, Özellikleri

16.02.2022 - 02:54 | Son Güncellenme:

Anadolu topraklarında kurulmuş ve hüküm sürmüş pek çok halk bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Hititler olmaktadır. Tarih açısından büyük bir öneme sahip Hititler hakkında pek çok araştırma yapılmaktadır. Peki, Hititler nerede kuruldu, neyi buldu? Kısaca tarihi, başkenti ve özelliklerini detaylıca derledik.

Hititler Nerede Kuruldu, Neyi Buldu Kısaca Tarihi, Başkenti, Özellikleri

Hititler eski uygarlıklardan biri olup Anadolu topraklarında ilk devlet kuran halk olarak bilinmektedir. Diğer adı ile Etiler olan Hititler milattan önce 1650 ile 1200 yılları arasında varlık göstermiş bir uygarlıktır.

Hititler Nerede Kuruldu?

Hititler tunç çağında yaşamış bir halk olup hakkındaki bilgiler M.Ö. 1600 tarihine kadar uzanmaktadır. Hititler Anadolu topraklarında kurulan ilk devlet olarak bilinmektedir. Eski Hitit Krallığı Hattuşaş'da kurulmuştur. Hititlerin başkenti ise günümüzde Çorum ilinin yakınlarında bulunan Hattuşaş Boğazköyü'dür.

Hititler Neyi Buldu?

Hititler 1285 yılında Mısırlılar ile tarihte ilk uluslararası yazılı barış anlaşmasını imzalamışlardır. Hititler ilk tarihi çivi yazısını bulmuşlardır. Bu nedenle Hititlerin insanlara kattıklarının başında hiyeroglifler ve çivi yazısı gelmektedir.

Kısaca Tarihi, Başkenti, Özellikleri

Hititler Hint-Avrupa dilini kullanmışlar ve Hint-Avrupa topluluğunu olarak kabul görmüştür. Hititler Mısırlılar ile bilinen en eski barış antlaşması imzalamış ve M.Ö. 1650 ve 1200 yılları arasında ilk anayasayı getirmiştir. Ayrıca bu anayasa ile kadın haklarına da önem verilmeye başlanmıştır.

En eski uygarlığa sahip olan Hititler 5 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Başkenti ise Hattuşaş olmakta ve Çorum yakınlarında bulunmaktadır. Hititlerin özellikleri ise şunlardır:

- Anadolu topraklarında ilk siyasi birliği sağlayan devlettir.
- Siyasi yönetim biçimi olarak meşrutiyeti seçmişlerdir.
- Hititlerin kraliçesi çok tanrılı inanca sahip Tavananna olmaktadır.
- Pankuş adı verilen ilk danışma merkezini kurmuşlardır.
- Anadolu dillerinden Luvice ve Hititçe dillerini konuşmuşlardır.
- Madencilik, tarım, hayvancılık ile ilgilenmişlerdir.
- Medeniyet seviyesi oldukça yüksektir. Medeni kanunun ilk örneği olan resmi nikah kıyılmaya başlanmıştır.