EğitimHipogonadizm Nedir, Neden Olur? Hipogonadizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipogonadizm Nedir, Neden Olur? Hipogonadizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

30.10.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:

Hipogonadizm biokimyasal olarak serum testosteron düzeylerinde görülen düşüklük ve fizyolojik olarak testis düşüklüğüne verilen isimdir. Sekonder ya da primer nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Primer hipogonadizm nedenler ön hipofiz bezinden salgılanan LH, FSH normal ya da yüksekliği halinde testosteron seviyelerinde bir düşük görülür. Hipogonadizm nedir, neden olur sizler için derledik.

Hipogonadizm Nedir, Neden Olur Hipogonadizm Tedavisi Nasıl Yapılır

Hipogonadizm nedeni ile kız çocuklarda yumurtlama ve adet düzensizliği, erkeklerde ise sperm eksikliğine yol açar.

Hipogonadizm Nedir?

Hipogonadizm özellikle de hormonları ilgilendiren bir çeşit hastalıktır. Özellikle bu biokimyasal olarak serum testosteron düzeyinin düşmesi sonucunda fizyolojik olan testis volümünde belli oranda düşmesi ile ortaya çıkar. Gonadotropin hormonlar, hipofizden kan dolaşımına doğru giderler. Bu ise kadınlarda yumurtalıklara erkeklerde de testislere kadar ulaşır. Bu şekilde cinsiyet hormonları da tetiklenir.

Hipogonadizm Neden Olur?

Hipogonadizm, insanlarda seks steroidi adı verilen testosteron ve östrojen hormonlarının azlığı ile dikkat çeken klinik bir tablodur. Bu hormonların azlığı birincil ya da ikincil nedenlerden kaynaklanabilir.

Haberin Devamı

Birincil hipogonadizm, cinsel organlarda oluşan hastalıklar ya da cinsel organların gelişiminin geriliğinden nedeni ile ortaya çıkar.

İkincil hipogonadizm ise, cinsel organlardan bağımsız olarak ortaya çıkar. Vücuttaki diğer organlardan kaynaklanan (hipofiz, hipotalamus gibi) seks steroidlerinin azlığı ve başka hormon seviyelerinde de değişimlerle karakterize olmuş bir klinik tablodur.

Hipogonadizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erkeklerde testosteron seviyelerini yükseltmek için, testosteron takviyeleri verilmesi gerekir. Hastanın prostat kanseri bulunuyorsa testosteron verilmemesi gerekir. Bunun nedeni ise, tümörün daha hızlı büyüme ihtimalini ortadan kaldırmaktır.

Testosteron ile tedaviye başlamadan önce, 50 yaşının üzerinde olan erkeklerde prostat spesifik antijen ismi verilen ve prostat tarafından üretilen hormonu ölçmek için bir kan testi yapılır. Hipogonadizm, hipofiz bezinde bulunan bir tümörden kaynaklanıyorsa; tümörü küçültmek ya da çıkarmak için ilaç, radyasyon ya da ameliyat gerekebilir.